23948sdkhjf

Nyt naturhistorisk museum bygger under jorden

Statens Naturhistoriske Museum kårede torsdag Lundgaard og Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds som vindere af konkurrencen om projektet til i alt 1,375 mia. kr.
Torsdag løftede Statens Naturhistoriske Museum sløret for, hvordan Danmarks nye naturhistoriske museum kommer til at se ud.

Det nye museum bliver nænsomt flettet ind i Botanisk Have, og de historiske bygninger i haven bevares og bindes sammen af lette glasbygninger og væksthuse. Under jordens overflade vil museets udstillinger udfolde sig i organisk formede rum.

- Vi har været i den fantastiske situation, at dommerkomitéen har skullet vælge mellem seks meget overbevisende bud på det nye museum. Vi har valgt Lundgaard og Tranberg Arkitekter og arkitekt Claus Pryds med en løsning, der har formået at skabe et enestående museumsbyggeri, samtidig med at det nye museum udnytter området i, omkring, over og under Botanisk Have på en måde, der skaber en perfekt balance mellem have og museum, siger Morten Meldgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

På oplevelse under jorden
Det nye museum inviterer de forbipasserende indenfor og giver København et helt nyt stræde, som alle kan gå gratis igennem. Fra Sølvtorvet, gennem det nye museum, ud i Botanisk Have og op til Nørreport. Løfter man blikket på turen gennem strædet, kigger man direkte op mod flokke af hvaler, og øverst, som et vartegn for museet, svæver det kolossale skelet af en blåhval. Den imponerende samling af hvalskeletter er en af de største på verdensplan.

Som Peis pyramide på Louvre i Paris er det kun en lille del af museet, der er synligt over jorden. Under overfladen venter flere oplevelser. Her finder man Verdens-rummet, Porten til Arktis, Evolution og et hav af andre udstillinger, der, sammen med de besøgendes mulighed for at kigge forskerne over skulderen, danner en nyskabende ramme for museumsoplevelsen.

- Med det nye museum samler vi en lang række forsknings- og formidlingsaktiviteter, der i dag er spredt på forskellige adresser. På formidlingsfronten vil det betyde en firdobling af besøgstallet, en tidobling af turistbesøgene og en flerdobling af skolebesøgene, siger Morten Meldgaard.

Statens Naturhistoriske Museum er med sin tilknytning til Københavns Universitet allerede et omdrejningspunkt for international topforskning, men med de nye rammer får museet en enestående mulighed for at skabe en tværvidenskabelig platform til udvikling af naturvidenskaben i Danmark.

Finansiering ventes på plads ved årsskiftet
Realiseringen af det nye museum bygger på et stærkt samarbejde mellem Københavns Universitet, Staten og private fonde. Byggeprojektet er budgetteret til 1,1 mia. kr., dertil kommer udvikling og opstilling af nye udstillinger til ca. 275 mio. kr. I alt 1,375 mia. kr.

En række private fonde har allerede udtrykt positiv interesse for projektet, mens Staten og Københavns Universitet bidrager med grund, bygninger og renovering til en samlet værdi på omkring 385 millioner kr.

Det nye museum kommer til at råde over 33.500 m2 (netto) / 55.500 m2 (brutto). Arealet fordeler sig således:

• 14.500 m2 (netto) /24.500 m2 (brutto) til publikumsarealet
• 8.500 m2 (netto) / 14.000 m2 (brutto) til magasinarealer
• 10.500 m2 (netto) / 17.000 m2 (brutto) til forskningsarealer

Med afsløringen af vinderprojektet kan arbejdet med at tilvejebringe finansieringen nu gå ind i sin sidste fase. Det forventes, at finansieringen er på plads ved årsskiftet 2012/13, og at byggeriet kan påbegyndes i 2013 og afsluttes i 2016/17.

De seks teams i konkurrencen var:
• Lundgaard & Tranberg Arkitekter, arkitekt Claus H. Pryds, EKJ Rådgivende Ingeniører samt professor og landskabsarkitekt Steen Høyer.

• Snøhetta (N), Arup London (GB), Esbensen Rådgivende Ingeniører, LordCulture (F) samt Office for Visual Interaction (USA).

• David Chipperfield Architects (D), Arup Berlin (D), Wirtz International (B).

• Cowi, Steven Holl (US), MVVA (US), Guy Nordenson and Associates (US) samt Transsolar (D).

• Bjarke Ingels Group, AKT II (UK), Wissenberg, Vogt Landscape(CH), Space Syntax (UK) samt Kvorning Design og Kommunikation.

• Kengo Kuma +Associates (J), Erik Møller Arkitekter, Jaja Architects, Buro Happold Cph, Thing og Wainø, 2+1 Idébureau samt HaCaFrø.

Forud for projektkonkurrencen har der været afholdt en åben idékonkurrence om mulighederne for placering og udformning af museet. Resultatet af denne konkurrencen er indgået i forberedelserne til projektkonkurrencen. Idékonkurrencen blev iøvrigt også vundet af arkitekt Claus H. Pryds.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094