Nederlag til naturvenner: Nævn afviser klager over Amager Fælled-byggeri
To klageinstanser afviser tirsdag en række klager fra Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner over byggeriet af en ny bydel på Amager Fælled. Det oplyser klagenævnene i pressemeddelelser via Nævnenes Hus.
Dermed kan bygherren Fælledby P/S genoptage byggeriet, som ellers har været indstillet siden i sommer.
I nævnenes afgørelse stadfæster Miljø- og Fødevarenævnet tilladelsen til byudvikling, som Københavns Kommune har givet, og samtidig afviser Planklagenævnet en klage om lokalplanen og en miljørapport.
"Det betyder, at planerne og miljørapporten fortsat gælder," hedder det i konklusionen fra Planklagenævnet.
Afgørelserne kan ikke ankes.
Strid om stor vandsalamander
Byggeriet på Amager fælled har været i gang siden marts 2021, men maskinerne blev standset i august, da Københavns Fogedret besluttede, at forløbet foreløbig skulle pauses. Det skulle give klagenævnene tid til at undersøge klagerne fra Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner til bunds.
Klagernes kerne var, at byggeriet ville gå ud over blandt andet et krat, som den beskyttede dyreart stor vandsalamander brugte som rasteområde, altså til at hvile sig i.
Men bygherren har i august og september fået foretaget nye undersøgelser, som viser, skriver Planklagenævnet i sin afgørelse, at "kun en meget lille del af krattet er et optimalt rasteområde for arten."
- Vi er glade og lettede over at få bekræftet, at vi har arbejdet inden for gældende rammer, siger adm. direktør i udviklingsselskabet Fælledby P/S i en pressemeddelelse oven på klagenævnes afgørelse.
- Vi er selvfølgelig ærgerlige over den lange periode med stilstand, men har respekt for, at nævnene skulle have tid til at komme frem til en endelig afgørelse, siger han videre.
Fælledby P/S oplyser, at man endnu ikke kan sige, "præcist" hvornår arbejdet på byggepladsen genoptages, eller hvor meget klagesagen har fået tidsplanen til at skride.
FAKTA om Fælledby:
- Den færdige bydel skal huse 2.000 boliger, to børneinstitutioner, en skole, et plejecenter og lokalt butiksliv.
- 25% af boligerne bliver almene og med de almene boligorganisationer som bygherre. Blandt dem bliver også boligtilbud specielt til socialt sårbare personer
- Alle bygninger opføres i træ i de bærende konstruktioner – dvs. minimum 80% af byggeriet.
- Fælledby vil udgøre i alt 219.000 kvadrameter etageareal.
- Omkring en tredjedel af projektområdet bliver genetableret som naturarealer med særligt fokus på vild, bynær natur.
- I Fælledby prioriteres fællesskab og foreningsliv i samspil med naturen.
- Bygherren er projektselskabet Fælledby P/S, som ejes ligeligt af PensionDanmark og By & Havn.