23948sdkhjf

Udsolgt konference satte fokus på BIM i byggeriet

230 deltagere fra Skandinavien boltrede sig for nylig på en tætpakket konference om BIM i byggebranchen. Konklusionen var entydig: BIM er kommet for at blive.
Konferencen; ”NTI BIM University 2012” løb af stablen i dagene 23. og 24. april i København med NTI CADcenter som arrangør.

Administrerende direktør, Jesper Kalko, bød velkommen med ordene ”det kan godt betale sig”, og dermed fløjtede han kampen i gang til én af de hidtil største konferencer for arkitekter, konstruktører og ingeniører om Building Information Modelling – i daglig tale BIM.

Forud for Jesper Kalkos konklusion fra mainstage på det historiske Radison Blu Royal havde han stillet en lang række spørgsmål til de mange tilhørere i salen:

”Er BIM for dyrt?”, ”Findes der gode BIM-værktøjer?”, ”Er det bare et lovkrav, eller rent faktisk en konkurrencefordel”. Og ”koster BIM for mange ressourcer i forhold til udbyttet?”.

Der findes formentlig ikke ét entydigt svar på spørgsmålene, for behovene og projekterne rundt om i Skandinavien er meget forskellige. Men én ting stod i hvert fald klart blandt tilhørerne: BIM er kommet for at blive.

Potentialet er stort
Blandt oplægsholderne var Kirsti Engebretsen Larssen, Senior Vice President i Cowi, der gav et indblik i virksomhedens arbejde med BIM.

- Vi lagde i 2005 en BIM-strategi for Cowi i Norge, og i 2008 udvidede vi den til at omfatte hele Cowi-gruppen. Vi ville, at BIM skulle få en afgørende konkurrencefordel for os, og det er en meget vigtig brik i vores vision om at blive den førende rådgiver inden for bæredygtigt byggeri og BIM.

- Vi tror meget på, at BIM kan hjælpe os og andre i branchen med at skabe bedre byggerier med færre fejl, til lavere omkostninger og ikke mindst med en bedre kommunikation undervejs i byggeriet. Ifølge norske Statsbygg svarer bare én procents besparelse til et sted mellem 30 og 50 mio. kr. kroner om året, så potentialet er stort, sagde hun.

Tættere dialog mellem arkitekter og ingeniører
Autodesk, der af mange anses for at have stået fadder til selve BIM-begrebet og -tankegangen, var naturligvis også repræsenteret på NTI BIM University. Her indledte øverste chef for Autodesk byggedivision i EMEA, Pete Baxter, sin præsentation med at pointere, at BIM og brugen af eksempelvis Autodesk Revit er med til at skabe konkurrencefordele.

- Tag bare analyse og simulering. Det er blevet helt essentielt, fordi man hermed lægger noget viden om fremtiden ind i modellen, som tilføjer en enorm værdi. Ikke bare for bygningsejeren eller bygningsbrugeren, men for hele samfundet. Ved at analysere og simulere i et næsten virkelighedstro, men virtuelt miljø, før byggeriet går i gang, kan vi begynde at sige noget om, hvad byggeriets effekt på miljøet bliver på den lange bane. Det er noget af det, vi kalder Building Lifecycle Management, og det er med til at gøre arbejdet med BIM til en forretningsmæssig konkurrencefordel for de virksomheder, der tager værktøjerne til sig, fortalte Pete Baxter og sagde videre:

- En anden vigtig pointe, som Autodesk har kunnet dokumentere blandt vores mange BIM-brugere rundt om i verden, er, at BIM baner vej for en langt tættere dialog mellem arkitekter og ingeniører. I gamle dage var der ikke nødvendigvis nogen kontakt mellem de to faggrupper, men i dag gør BIM-værktøjerne, at de har et fælles ansvar for – og deler – projektets BIM-data. De er også fælles om betingelserne, og de deler stadigt oftere den økonomiske gevinst, når brugen af BIM viser sig at udløse en bonus på grund af en hurtigere byggeproces med færre fejl. Den bølge ruller lige nu ind over byggebranchen på globalt plan, og mit bud er, at vi kun har set toppen af isbjerget.

Afgørende konkurrenceparameter
Fra de mange indlæg på NTI BIM University stod det hurtigt klart, at bæredygtigt design, miljørigtige løsninger og muligheden for med BIM at kunne bygge bedre og hurtigere og med færre fejl er blevet afgørende konkurrenceparametre – næsten på linje med byggeriets visuelle design.

Og de mange snakke i pauserne mellem indlæggene vidnede da også om, at jo hurtigere man som virksomhed ser potentialet i at arbejde med BIM i relation til bæredygtigt design, jo bedre klarer man sig økonomisk.

Flere og flere arkitekter, ingeniører og bygherrer begynder således at anvende værktøjer som Autodesk Green Building Studio og Autodesk Ecotect Analysis for at tænke bæredygtigt hele vejen gennem byggeprocessen. Store glasfacader, der kræver massiv nedkøling af byggeriet om sommeren, kan således balanceres energimæssigt med vindmøller på taget, og på den måde giver de mange nye grønne BIM-værktøjer mulighed for at skabe intelligent design, der både er smukt og beskytter miljøet.

- Det er noget af det, der er så godt ved et stort arrangement som dette. Det har aldrig været så komplekst at bygge, som det er i dag, og derfor bliver man klog af at høre de mange indlæg, men også bare tale med kollegerne i branchen om deres udfordringer. Når vi for alvor skal flytte os, handler det om at være åben over for alle de emner, man ikke umiddelbart har kendskab til, og det er noget af det, vi får med hjem fra konferencen, sagde Marianne Friis, teamleder i Schmidt Hammer Lassen Architects.

Sammen med andre proaktive BIM-kyndige i Aarhus, bl.a. fra Arkitema, Aart og Arkitektskolen Aarhus, har hun været med til at etablere BIM Aarhus – et aktivt netværk på ca. 100 medlemmer, der udveksler viden om BIM.

Også på arkitektsiden fik NTI BIM University ros med på vejen:

- Autodesk er branchestandarden på BIM-området, og derfor er det klart, at vi som arkitekter er med på BIM University for at se, hvor Autodesk og NTI CADcenter ser tingene bevæge sig hen, og hvordan det stemmer overens med eksempelvis Bygningsstyrelsens hjemlige arbejde med standarder og modeller. Netværksdelen er også vigtig. Den gør, at vi ved, hvor langt konkurrenterne er – og ikke mindst ikke er, sagde en smilende Jesper Langvad fra Langvad Arkitekter, der har specialiseret sig i laboratoriebyggeri og selv er skiftet til BIM med Revit som centralt omdrejningspunkt.

Enorme kraftreserver i 'skyen'
En af de store nyheder i Autodesks seneste produktlancering til byggebranchen er de mange Cloud-baserede services, hvilket var ét af de tunge temaer på BIM University. Her forklarede Susanne Lund Bergan og Jerker Hagglund fra Autodesk, hvordan Autodesk 360, der er fællesbetegnelsen for selskabets Cloud-satsning, kan føje en ny dimension til begrebet mobilitet, når man arbejder med BIM.

Autodesk 360 giver nemlig adgang til at se og dele BIM-modeller, blot man har en browser, og desuden åbner Autodesk 360 op for Cloud-baseret rendering samt energi- og strukturanalyse i Revit. Projektgruppen får på den måde adgang til et komplet, opdateret og digitalt billede af 3D-modellen og alle tilknyttede data gennem hele projektets livscyklus.

Mantraet er, at man med Cloud-løsningen kan erstatte én PC med 100 PC’er, fordi computerkraften i skyen er langt større, end hvis man udelukkende arbejder på sin egen arbejdsstation. Og samtidig får også de lidt mindre virksomheder nu adgang til værktøjer, de normalt ikke ville investere i. I første omgang har virksomhederne gratis adgang til de mange værktøjer, der ligger under Autodesk 360 – på lidt længere sigt vil det være en ydelse, der kan tilkøbes ved individuelle behov.

Supersygehuse bliver et gennembrud
Begrebet infinite computing, hvor man kan bearbejde data med enorme processor-reserver, uanset hvor i verden man befinder sig, er for alvor ved at vinde indpas i arkitekternes, ingeniørernes og konstruktørernes arbejdsdag.

- Programmerne i 'skyen' er vejen frem, og det største problem er faktisk at finde kvalificeret personale, der kan håndtere de mange nye tilbud. Men på det punkt er det gået op for mig, at NTI CADcenter sidder rigtig meget ude hos kunderne og løser specifikke opgaver på konsulentbasis, og det kan helt klart være en genvej til det personale, der ind imellem kan være svært at finde, kommenterede Jesper Langvad.

Den vurdering delte Per Kortegaard, lektor på Arkitektskolen Aarhus og underviser i Revit.

- Det at finde erfarne arkitekter, der virkelig kan arbejde i dybden med BIM, er en af branchens udfordringer. Men jeg tror, at de nye supersygehuse rundt om i landet bliver BIM-værktøjernes helt store gennembrud. Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre at bygge dem uden BIM, så branchen og uddannelsesinstitutionerne bliver nødt til at opkvalificere sig, sagde han og fortsatte:

- Samtidig er et program som Revit det, jeg vil kalde multipolært, forstået på den måde, at det dækker både bæredygtighed, statik, byggeteknik og installation. Derfor fordrer det, at det er det tværfaglige arbejde, der skal bære BIM igennem på de store projekter, og der må vi især på uddannelsessiden være med til at sikre, at alle institutioner kommer med på BIM-bølgen.

Per Kortegaard er blandt medlemmerne i BVU*net - en åben forening for byggeriets videns- og uddannelsesinstitutioner, som skal styrke forskning, undervisning og formidling inden for produktivitet, digitalisering og kvalitetsudvikling i byggesektoren.

Blandt andet arbejder BVU*net på et åbent videreuddannelsesforløb for arkitekter og andre faggrupper, der endnu ikke har stiftet bekendtskab med Revit og BIM for at forsyne aktørerne i byggebranchen med endnu mere kvalificeret arbejdskraft på BIM-siden.

Social side vigtig
Fra NTI CADcenters side var der stor tilfredshed med det totalt udsolgte NTI BIM University, og administrende direktør Jesper Kalko understregede vigtigheden af, at programmet har den rigtige balance mellem tungt fagligt indhold, men i høj grad også plads til den tværfaglige vidensudveksling i løbet af konferencens pauser og sociale arrangementer:

- Vi har ønsket at tiltrække de bedste talere på hver deres fagområde, men vi har også lagt vægt på, at deltagerne hele vejen igennem har haft god tid til at netværke og udveksle best practice-eksempler på tværs af landene. Det ligger der også en kæmpe værdi i, fastslog Jesper Kalko.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062