Ny rapport: Danmark udnytter kun en femtedel af grønt potentiale
Danmark kan spare 10 pct. af sit energiforbrug i bygninger gennem bedre brug af data og digitalisering. Men de eksisterende politiske initiativer på området høster kun en femtedel af potentialet, viser en ny rapport fra EA Energianalyse.
Rapporten viser, at potentialet er størst i opvarmning af private boliger, derefter følger opvarmning af kommercielle og offentlige bygninger.
Bygninger er en af de store klimasyndere både i Danmark og globalt. Herhjemme tegner bygninger sig samlet for 40 pct. af energiforbruget og knap en tredjedel af CO2-udledningen. Derfor er det afgørende for den grønne omstilling, at der både bliver sat gang i energirenoveringer af klimaskærmen (vinduer og isolering), og at der i langt højere grad gøres brug af data og digitalisering, så ingen bygninger bruger mere energi end nødvendigt.
- Overalt i vores samfund jagter vi hver en CO2-besparelse: i landbruget, industrien, biler og affald. Alligevel accepterer vi en bygningsmasse med dårlige energimærker og et unødvendigt stort energiforbrug, siger bestyrelsesformand, Bendt Bendtsen hos interesseorganisationen Synergi, der arbejder for at mindske energispild i industrien, i offentlige bygninger og i private boliger.
- Vi skal i langt højere grad bringe data og digitale løsninger i spil. Vi skal gøre det lettere at få adgang til energidata, og så skal det offentlige gå foran. Der bør ikke herske tvivl om potentialet - det har vi senest fået slået fast med EA Energianalyses rapport. Nu skal vi i gang, det gælder ikke mindst politikerne, tilføjer han i en pressemeddelelse.
Fem forslag
Med fem nye politiske forslag vil interesseorganisationen fremme digitale energieffektiviseringer og sikre, at Danmark hverken går glip af millionbesparelser eller reduceret CO2-udledning.
De fem forslag er:
• Øg tilgængeligheden af energidata
• Det offentlige skal gå foran
• Flere kompetencer inden for digital energiledelse
Digitale løsninger skal integreres i energieffektive ordninger
• Forsyningssektoren skal gøres intelligent
Mere forbundne
Faktisk spildes der så meget energi, at Danmark kan spare 10 pct. af sit energiforbrug i bygninger, sænke CO2-udledningen med 1,2 mio. ton CO2 frem mod 2030 og spare knap 600 mio. kr. hvert år, hvis data og digitale løsninger i højere grad bliver benyttet aktivt til at mindske energispildet, viser undersøgelsen fra Ea Energianalyse foretaget for Synergi.
- Energioptimering af bygninger handler ikke kun om energirenovering af vægge og vinduer men i høj grad også om at gøre bygningerne mere digitale og forbundne. En digital bygning sikrer, at de forskellige systemer kommunikerer med hinanden og ikke modarbejder hinanden, for eksempel at der ikke er varme og køling i gang på samme tid, siger Thomas Träger, adm. direktør i Schneider Electric, der blev kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed i 2021, ifølge pressemeddelelsen.
- En forbundet bygning reducerer energiforbruget med 20-30 pct. og er en vigtig del af Smart Grid, og hvordan vi for eksempel kan styre energiforbruget i bygningerne baseret på mængden af vindkraft, der er til rådighed. En forbundet bygning muliggør også fjernservice, hvilket har en positiv indvirkning på scope 3-emissionerne, siger Thomas Träger.