Nu fuldender man rammen om Danmarks dåbsattest
Med nye 35 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden kan man nu fuldende arbejdet med Monumentområdet i Jelling. Det skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse.
Siden Monumentområdet blev officielt indviet i 2013, er besøgstallet mangedoblet. Op mod 300.000 gæster besøger hvert år Jellingmonumenterne med Jellingestenene - ofte kaldet Danmarks dåbsattest - Gorm Den Gamles og Thyras høje, kirken, verdens – formentlig - største skibssætning på mere end 350 meter og det imponerende palisadehegn, der omkranser hele området.
– Monumentområdet i Jelling er umistelig verdensarv, og der gøres løbende nye fund. Nu bliver det muligt at skabe en bedre oplevelse af stedet, og man kommer nærmere en fuldending af Jellings Monumentområde, udtaler Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, formand for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, i pressemeddelelsen.
Monumentområdets færdiggørelse vil give en bedre ankomst til området og gøre det muligt at opleve den vestlige palisade med de samme genkendelige, høje og hvide stolper som på de øvrige tre sider og dermed færdiggøre hele palisaden. Derudover etableres der blandt andet nye belægninger og en grøn timiansteppe, der skal få hele området til at hænge endnu bedre sammen.
Mere end 100 millioner fondskroner
A.P. Møller Fonden gav i 2009 en donation på 70 mio. kr. til Monumentområdet, så en samlet fortælling af historien om rigets fødsel kunne begynde. Nu giver Fonden altså yderligere 35 mio. kr., mens Vejle Kommune har afsat 16 mio. kr.
For Vejle Kommune har de nye fund og muligheden for at tiltrække flere besøgende været drivkraften bag ambitionen om at færdiggøre Monumentområdet.
– Vores tusindårige historie skal være synlig, tilgængelig og invitere endnu flere til at gå på opdagelse i den samtidig med, at vi som medforvaltere af verdensarven beskytter den bedst muligt, borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen, i pressemeddelelsen.