23948sdkhjf

Ny mere bæredygtig betonflise til fremtidens belægninger

I et tæt samarbejde mellem Schønherr Landskabsarkitekter, AffaldVarme Aarhus og IBF er en ny sekskantet belægningsflise af genbrugsbeton (PIECES) snart på gaden, som et bæredygtigt alternativ til granitbelægninger.

Bæredygtighed og genbrug er på alles læber i disse år, og mange forsøger at reducere energiforbrug og designe nye produkter, der kan leve op til fremtidens bæredygtige og samtidig æstetiske krav til byggeriet. Et rigtig godt eksempel på det er den nye sekskantede fl ise, der ikke skjuler, at den er produceret af genbrugsbeton, men tværtimod bruger det som et argument for anvendelse. Selv om der er tale om genanvendte materialer, er der ikke gået på kompromis med kvaliteten. Schønherr Arkitekter står for designet, AffaldVarme Aarhus leverer et materiale, som er af professionel kvalitet, til trods for at det er lavet af betonaffald, og IBF bruger sin mange årige erfaring til at lave et produkt, som forbrugerne kan stole på.

Design med visuelt fokus på genbrug
Landskabsarkitekterne Schønherr har ambitioner på det bæredygtige område, og arbejder samtidigt med at finde en balance, hvor æstetisk skønhed og bæredygtighed hænger sammen, i en slags ’smuk fornuft’. ”Det har været et spændende samarbejde, hvor vi har bidraget med designet fra det sted, hvor vi kommer. Fliserne er udformet med inspiration i naturens geometriske former, men når den udlægges, danner den en levende og retningsløs
flade, udsat almindelige firkantede fliser. Systemet produceres i to størrelser – SmallPIECES og BigPIECES. Det har været særlig vigtigt at udvikle en helt ny overflade, så flisens genanvendte tilslag er synligt fra start og dermed bidrager aktivt til en bæredygtig fortælling. De små fliser, SmallPIECES, understøtter de skæve vinkler i BigPIECES, og tilsammen udgør de en robust serie, der kan tilpasses et hvilket som helst sted. De sekskantede fliser er selvlåsende, men foreløbig er flisen på ti centimeter, hvilket vi vurderer er emnet til let trafik,” forklarer Rikke Juul Gram, partner og kreativ direktør hos Schønherr Landskabsarkitekter
og påpeger, at med brug af denne løsning sender kunden også et klart signal om, at de tænker klimahensyn ind i blandt andet deres valg af belægning.

”Fliserne er udformet med inspiration i naturens geometriske former, men når den udlægges, danner den en levende og retningsløs flade, modsat almindelig firkantede fliser"
Rikke Juul Gram, partner og kreativ direktør hos Schønherr

Gevinst for alle parter
Arkitekterne og producenten er begejstrede for ideen og potentialet i den nye sekskantede flise, men det gælder også den tredje part på holdet, som sikrer ren affaldsbeton til produktionen. Det er AffaldVarme Aarhus, der via sine seks genbrugsstationer i kommunen indsamler aarhusianernes 20.000 tons brugte betonaffald i en ren fraktion, som de tester, så de sikrer, at det faktisk er ren beton. ”Det er en rigtig god historie for os, at vores kunder kan vide, at de bidrager til et mere bæredygtigt samfund, hvor deres affald rent faktisk direkte indgår i et nyt produkt. Det er også et element i vores budskab om, at man skal tage ansvar
– også for sit affald – som skal sorteres og afleveres på genbrugspladserne,” mener Benny Stjernholm, leder for genbrugsstationerne og salg af AVA-Green-produkter i Aarhus Kommune og tilføjer, at det suppleres af historien om aarhusianernes haveaffald, som omdannes til kompost og kompostblanding, som kan købes på alle kommunens genbrugsstationer. Det er en del af den bæredygtige vej frem, at kommunernes borgere givere deres bidrag til udviklingen ved aktivt at medvirke til indsamlingen.

Del af upcycling-tankegang
Hos IBF tænker de på beton, som et produkt med en lang levetid, men hvor de også kan forbedre dele af produktionen og produkterne i retning af større hensyn til klima og
CO2-udledning m.m. Derfor arbejder de løbende med udvikling af nye produkter og materialer. ”med denne nye flise, som er en del af den aktuelle upcycling-tankegang, erstatter vi et jomfrueligt materiale med genbrugsmateriale direkte i produktet. Desuden er vi geografisk tæt på AffaldVarme Aarhus' genbrugspladser, så der ikke bliver tale om et stort transportbehov for leverancen af ’råstoffer’. Sådan må man tænke i dag for at bidrage til klimahensynet – alle dele af produktionen og anvendelsespotentialet i det færdige produkt skal tænkes med,” siger Esben Mølgaard, produktchef hos IBF og tilføjer, at hele udviklingen af den nye belægningsflise har været en rigtig holdindsats.

SAMARBEJDET OM DEN NYE GENBRUGSFLISE
Fliserne er resultatet af et stærkt samarbejde mellem arkitekt, genbrugsstation og producent.
Schønherr har designet flisen ud fra en tanke om, at netop materialerne er fl isens styrke.
AffaldVarme Aarhus leverer det genanvendte materiale, som er lavet af aarhusianernes betonaffald. IBF bearbejder det hele og sætter det i produktion, så danskerne kan få genanvendelse under fødderne. Samarbejdet er dermed et eksempel på, at der kan komme stærke partnerskaber ud af at tænke bæredygtigt.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078