Cirkus Dannebrogs gamle vogn er sat til salg: Fungerer som tinyhouse
Et ægtepar har sat en cirkusvogn til salg, de benytter som hjem. Det fungerer som et såkaldt tinyhouse.
31-årige Noa Skovdal og hans kone har totalrestaureret cirkusvognen efter bæredygtige standarder. I dag står den pensionerede cirkusvogn på Djursland syd for Ebeltoft i det bæredygtige arbejdsfællesskab 'Grobund'.
Det skriver DBA Guide.
22 kvadratmeter i en cirkusvogn
De købte en gammel og træt cirkusvogn fra Cirkus Dannebrog, som de brugte et halvt år på at sætte i stand. I halvandet år boede parret i vognen.
- Vi har taget al "indmaden" ud af vognen og isoleret den helt "fra bunden". Vi har også lagt nyt tag på, og vognen har fået flere vinduer i den ene side, fortæller Noa, der oplyser, at cirkusvognen nu er lavet til en bolig, man varmemæssigt kan bo i hele året, til DBA Guide.
Da parret købte vognen, havde den senest været anvendt som kostumevogn til Cirkus Dannebrog, og den var inddelt i tre lige store rum. I dag består parrets tinyhouse primært af ét stort rum, som udgør køkken-alrum, og i den ene ende har parret etableret badeværelse og et soveværelse.
Arbejdsfællesskabet 'Grobund'
Forestil dig at leve uden en skraldespand. Det er nemlig næsten det, som Noa og konen gør. Og det gælder også de 160 andre, som Noa og konen bor i arbejdsfællesskab med. Det fællesskab kalder de for 'Grobund', og på sigt håber Grobund at blive et bofællesskab.
Grobund er skabt ud fra den gamle andelstanke. Alle medlemmer ejer lige meget hver, og sammen har de købt en stålfabrik syd for Ebeltoft lige ved molslinjens færgeterminal. På stålfabrikken kan de bl.a. bygge deres tinyhouses.
Drømmen er, at nabogrunden til stålfabrikken, en stor mark, en dag skal forvandles til en lille by bestående af tinyhouses. En landsby, hvor hovedformålet er at sætte et så lille CO2-afstryk som muligt ved bl.a. at være 100 procent affaldsneutrale og off-grid. I den kommende landsby, skal al affaldet bliver genbrugt på dele ene eller anden led.
I dag har Grobund allerede købt halvdelen af den mark, som de drømmer om at bygge til landsbyen. Hvis du synes, tanken lyder skøn, kan du stadig nå at melde dig ind i fællesskabet. En plads i det grønne "kollektiv" koster 50.000 kr., og man ser helst, at du ingen gæld har.
- Efter cirkusvognen er kommet til salg på DBA, er jeg to gange blevet ringet op af folk, der mener, vognen er deres gamle barndomshjem. De synes, de kunne genkende den fra deres tid i cirkus. Det er da hyggeligt, fortæller Noa.
De fleste af materialerne, som er brugt til at istandsætte vognen, er købt brugt eller genanvendt. Det gælder også vinduerne og det gamle køkken, Noa har indsat i vognen.
Sådan er reglerne for at bo i vognen
Cirkusvognen opfylder ikke, som den står nu, kriterierne for at være en "rigtig" bolig.
Man må derfor ikke have folkeregisteradresse i vognen. Det er ikke til at hindre for, at man bor i vognen, hvis man har en anden folkeregisteradresse.
Grunden til, at det forholder sig sådan, er, at cirkusvognen, som den står lige nu, er registreret som et landbrugsredskab. Den anses altså på mange måder på linje med en stor trailer. Derfor har den heller ikke nogen nummerplade på.
Noa har undersøgt, om han kunne registrere cirkusvognen, som var den et "rigtigt hus", men hvis det skal ske, skal hans tinyhouse opfylde nogle kriterier som ikke er realistiske for et tinyhouse. Blandt andet noget om, hvor tykke vægisoleringen skal være.
- For eksempel hvis min kone og jeg skulle have isoleret Dannebrog efter alle de krav, der hører sig til en normal bolig, ville der ikke være særlig mange beboelseskvadratmeter tilbage i den, fortæller Noa til DBA Guide.
Han har i stedet indsat "rumskibs-isolering" i væggene, der virker ganske effektivt.
Men købere kan udvide sine beboelseskvadratmeter ved at købe cirkusvognen. Som følge af, at Noas tinyhouse er registreret som landbrugsredskab, må man stille den, hvor man vil på sin grund, uden at skæve til om der i forvejen er bygget maksimalt på grunden.
Et tinyhouse uden for mange kompromisser
I mange tinyhouses kan sengen kan slås op, så den står brat op ad væggen. Skuffer og skabe kan trækkes ned som et fysisk rullegardin. Der findes mange sjove løsninger, som kan udnytte selv de fleste højdemeter, men for Noa har øvelsen været at sætte en grænse.
- Da jeg ombyggede cirkusvognen sammen med min kone, gik vi op i, at det ikke var en campingvogn, vi byggede. Det skulle føles som et hjem og ikke føles trangt og nedern. Derfor har vi prioriteret at have plads til en tre-personers sofa i stuen, og køkkenet minder på mange måder om et normalt køkken, fortæller Noa.
Det klassiske trick med at bygge en køjeseng, så man udnytter loftshøjden, har Noa og konen heller ikke benyttet sig af. Og så alligevel: Deres dobbeltseng står lidt højere end andre senge, fordi der under sengen er indsat kommoder og skjulte rum, der kan bruges til opbevaring.
Men der er én hårde hvidevare, som Noa og konen undervurderede vigtigheden af; fryseren.
- Vi troede ikke, vi havde brug for en fryser, men det fandt vi så ud af, at vi havde. Laver man for meget mad, er det fedt at kunne fryse det ned, fortæller Noa, der så måtte til at tænke ekstra kreativt.
For hvad stiller man op, når køkkenet er færdigbygget, der ikke engang er plads til opvaskemaskine, og nu mangler man en fryser?
- Vi har indsat en fryser i garderobeskabet, griner Noa, der dog er glad for løsningen.
Det får du med, hvis du køber Noas tinyhouse
Der er mange kompromisser at indgå, hvis man vil 'downsize' til et tinyhouse. Men der er også nogle tilfælde, hvor der er mere plads end i normale boliger.
Der er meget nybyg, hvor der hverken følger loft- eller kælderrum med. Kælderrum får man til gengæld mange af i Noa og konens cirkusvogn. Der er etableret to rum på ydersiden af vognen, mens to lemme i gulvet giver adgang til to yderligere rum i huset, som også er isolerede.
Det meste inventar får man med i prisen, for det har Noa sat godt fast, så vognen kan trilles, uden at "indmaden" rutsjer rundt.
Det går dog ikke stærkt, hvis vognen skal flyttes. Cirkusvognen kan spændes bag på en traktor, og farten kan højest komme op på 30 kilometer i timen. Hvis det skal gå stærkere, kan man løfte vognen op på en blokvogn, der kan transportere den, ligesom man gør med mange tinyhouses, der efter endt ombygning skal sættes ud på deres grund.
At huset er på hjul, giver også cirkusvognen den fordel, at man ikke behøver økonomisere med dine møblers vægt. Kravet til normale tinyhouses er, at de skal kunne løftes op på en blokvogn, og derfor er der en grænse i forhold til, hvad husene maksimalt må veje. Den grænse kan man se bort fra her.
Toilettet i vognen
Man kan stadig finde sommerhuse, hvor toilettet udgøres af et lille skur indrettet med en slags bænk indeni, hvor man sætter dig ovenpå et hul i bænken og gør, hvad der nu skal gøres.
Det bliver realitet for den nye ejer af Noas tinyhouse. Her er skuret godt nok byttet ud med et flot, nyistandsat, flisebelagt badeværelse, og toilettet rummer også et toiletbræt. Men princippet er det samme, som toiletterne på en gammel, svensk ødegård: Du tisser direkte ned i en spand.
- Vi komposterer vores afføring. Det er guf for træerne, og det er næring, som kloden er glad for. Du kan enten grave et hul og hælde spandens indhold ned i det, eller du kan lave en kompost, så du senere kan bruge jorden til at plante agurker, eller hvad du nu vil gro, fortæller Noa til DBA Guide.
Han og konen drysser savsmuld eller muld ud over deres seneste besøg på toilettet, så komposteringen allerede begynder nede i spanden.
Et forvokset vindue, som Noa har etableret overfor toilettet, gør det muligt at tage spanden ud, uden man skal gennem hele stuen med ugens efterladenskaber. Døren overfor toilettet har også funktion som nødudgang i tilfælde af brand, og den er også tiltænkt som terrassedør.