23948sdkhjf

Bygger bro mellem almene bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler til lærepladser

Bygherreforeningen søsætter nu et nyt stort projekt under overskriften ”Bygherrer skaber lærepladser”.

Projektet bliver til i samarbejde med Landsbyggefonden, BL - Danmarks Almene Boliger og AlmenNet og skal sikre et bedre samspil mellem almene bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler i hele landet om at få flere unge til at vælge en fremtid som faglærte. Det fortæller parterne i en pressemeddelelse. 

Projektet skal udvikle konkrete metoder og værktøjer, som bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler kan bruge til at sikre, at de politiske krav om 14 pct. lærlinge på almene byggerier bliver realiseret. Indsatsen skal munde ud i en række konkrete værktøjer og videndelingsaktiviteter, som skal hjælpe hele byggebranchen til at rekruttere og fastholde unge og unge voksne.  

”Bygherrer skaber lærepladser” realiseres med en bevilling fra TrygFonden, Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond på i alt 5,6 mio. kr.

Realistiske krav og målsætninger om lærepladser

Hanne Ullum, der er vicedirektør i Bygherreforeningen, fortæller, at der trods forskellige initiativer de seneste år anslåes, at branchen i 2028 vil mangle 17.000 faglærte håndværkere.

Kort om projektet

Projektet vil understøtte at flere unge får adgang til de lærepladser, der skal etableres i forbindelse med de kommende års grønne bygge- og renoveringsprojekter. Projektet vil derfor bidrage til, at unge får en håndværkeruddannelse med kompetencer inden for grøn renovering. 

Projektet har fire hovedindsatser:

  1. I samarbejder med bygherrer på landsplan udvikles indsatsen for flere lærlinge på de enkelte bygherrers byggerier 
  1. Sparring med entreprenører om åben og bred rekruttering og fastholdelse af lærlinge 
  1. Facilitering af indsatser, der mobiliserer de unge og synliggør muligheden for en karriere i byggebranchen 
  1. Formidling og implementering af projektets redskaber og metoder til hele byggebranchen 

Projektets metode og tilgang er at understøtte bygherrer i at opstille realistiske krav og målsætninger om lærepladser. Hanne Ullum fortæller, at Bygherreforeningen har arbejdet med projektet Byg med unge-alliancen og der har opnået erfaringer, der viser, at arbejdet med bygherrerne virker.

– Der uddannes flere lærlinge under byggeriet, når bygherren arbejder systematisk og målrettet med opgaven. De erfaringer bygger vi videre på i det nye projekt, hvor der skal bygges broer mellem de mange parter, som skal samarbejde for at få flere faglærte i byggeriet, siger Hanne Ullum i pressemeddelelsen og fortsætter:

– I dette projekt navnlig de almene bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler, som sammen skal have bedre fat i de unge, som står foran at vælge uddannelse eller finde læreplads. Det kræver nytænkning, nye værktøjer og nye alliancer at få den proces til at lykkes - det sker ikke af sig selv. 

Alle skal have en chance 

Projektet skal etablere forbindelse mellem de unge og entreprenørerne

Hos Byg med unge-alliancen ser seniorprojektleder Mette Kristensen frem til at komme i gang med projektet. Hun fortæller, at projektet gennemføres i et samarbejde mellem Landsbyggefonden, BL og AlmenNet og med inddragelse af 10-15 almennyttige boligafdelinger, som skal lægge konkrete byggerier til projektet.

– Projektet skal etablere den manglende forbindelse mellem de potentielle lærlinge blandt de unge i området og de entreprenører, som har projekter der. Entreprenørerne skal støttes i at lave en bedre modtagelses- og fastholdelseskultur ift. de unge, som har dårlige erfaringer med uddannelsessystemet, siger Mette Kristensen. 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11