Opskriften på bedre offentlige indkøb
Det offentlige køber hvert år ind for ca. 290 mia. kr., men hvordan skaber man den mest optimale model for indkøbere og leverandører? DI er nu på banen med 34 anbefalinger.
I DI Handel opererer mange af medlemmerne allerede på det offentlige marked, og en væsentlig andel ønsker at komme ind på dette marked.
Det er imidlertid ikke altid nogen let opgave at være leverandør til det offentlige marked, fordi der stilles mange og meget komplicerede krav, og fordi et tilbud hurtigt forkastes ved blot den mindste fejl.
Blandt andet derfor har DI nu udarbejdet 34 anbefalinger til en mere intelligent offentlig indkøbspraksis.
Kræver mange ressourcer
- Vi hører ofte fra vores medlemmer, at det ikke er let at komme ind på det offentlige marked, og når først man er nået dertil, så kræver det uforholdsmæssigt mange ressourcer at servicere de offentlige ordregivere, siger branchedirektør i DI Handel, Lars William Wesch, og fortsætter:
- Det er ikke rimeligt, at virksomhederne skal bruge tid på at forholde sig til krav, der ofte varierer fra ordregiver til ordregiver. Reglerne bør udmøntes så gennemsigtigt og ensartet som muligt, så virksomhederne oplever færrest mulige administrative byrder og lettere kan gennemskue, hvad der egentlig efterspørges og samtidig leve op til de pågældende krav.
DI’s anbefalinger
DI Handel peger på, at man kan ændre disse forhold ved at tilbyde hjælpeværktøjer til virksomhederne og øge fokus på digitalisering af udbudsprocessen for derved at undgå fejl og optimere arbejdet.
Selv sådanne små forbedringer kan være medvirkende til, at der høstes store fordele og besparelser både for det offentlige som indkøber og for leverandørerne. I DI er der stort fokus på at lette de administrative byrder for virksomhederne og på at forbedre den offentlige økonomi. Med dette udgangspunkt har DI udarbejdet 34 anbefalinger til et mere intelligent offentligt indkøb.
Anbefalingerne er et indspil til en arbejdsgruppe, der er nedsat af regeringen. Arbejdsgruppen skal bistå regeringen i arbejdet med at udarbejde en ”intelligent offentlig indkøbsstrategi”. Både stat, kommuner og EU har fokus på indkøbspolitik som et område til at opnå besparelser, men også som et sted, hvor nye, innovative løsninger i samarbejde mellem det offentlig og de private virksomheder kan drives frem.
Find kataloget med anbefalinger på www.di.dk