Farum-entreprenør satser på passivhuse
Passiv renovering er fremtiden, mener Adserballe & Knudsen, der har seks ledere under uddannelse hos Dansk Passivhus Center.
Det mener man hos Adserballe & Knudsen, hvor seks medarbejdere fra ledergruppen er i gang med at blive certificeret efter det tyske passivhus princip hos Dansk Passivhus Center.
- Det er en fordel at tale samme sprog som rådgiverne. Vores ledergruppe er ingeniører og konstruktører. Det er en god efteruddannelse for dem, forklarer adm. direktør Karsten Hjarsø ifølge Adserballe & Knudsens hjemmeside.
Rådgivere og udførende skal i tidlig dialog
Passivhus-metoden flytter fokus fra at optimere de tekniske installationer til at gøre klimaskærmen tæt. Og metoden er ikke sværere end de traditionelle måder at arbejde på – det er blot en anden tilgang, forklarer centerleder Søren Riis Dietz, Dansk Passivhus Center, der står for uddannelsen af Adserballe & Knudsens medarbejdere.
- Passivhus-metoden er velbeskrevet, og over 1.000 rådgivere, heriblandt en del danske, er blevet certificeret. Udfordringen i de kommende år er at udføre arbejdet rigtigt. Rådgiverne og de udførende skal i tidlig dialog om alternative løsninger, justeringer mv., hvor de udførende kan bidrage med deres praktiske erfaringer og kendskab til materialerne, lyder det fra Søren Riis Dietz.
Boligselskaber vil passivrenovere
Adserballe & Knudsens satsning skal ses i lyset af en tro på, at passivhuse er fremtiden:
- Vi kan renovere tæt på de 2020-krav, der stilles til nyt byggeri og med en god totaløkonomi. Det er klart, at investeringen er større, når du skaber en ny, tæt klimaskærm. Men besparelsen på op til 90 procent af energien betaler investeringen og kan gennemføres med ESCO-modellen, forklarer Karsten Hjarsø.
Han afslører, at flere projekter med passiv renovering er på vej fra tegnebrættet. Blandt andet forbereder nogle af de store almennyttige boligselskaber og ejendomsadministratorer projekter med passiv renovering; blandt andet en 1960’er bebyggelse med over 300 boliger. Før beboerne har hørt og vedtaget projekterne, kommer der dog ikke detaljer på bordet. Beboerdemokratiet skal respekteres.
Ny måde at tænke på
Projektleder Dennis Kensø er blandt de medarbejdere, der nu certificeres. Sammen med Karsten Hjarsø har han netop været på studiebesøg i Darmstadt hos Passivhaus-Institut for at se på konkrete passivhuse, både nybyggeri og renoveringer.
- Vi så flere spændende renoveringer efter passiv-metoden. Det vil sige en fuldstændig isolering af huset. Som en termokande og med den effekt. Passivhus-principperne er en ny måde at tænke og arbejde på for håndværkerne ude på pladsen, fortæller han og tilføjer:
- Erfaringerne fra Tyskland viser, at Passivhus-renovering ikke begrænser arkitektens muligheder for at skabe boligmiljø og variation, slutter Dennis Kensø.
Kilde: Adserballe & Knudsen