23948sdkhjf

Mangel på byggematerialer når højeste niveau i 14 år

Den er historisk mangel på materialer i bygge- og anlægsbranchen, og en af de entreprenører, der oplever knapheden, er HHM. Her beretter direktør Svend Pedersen om et marked, hvor det kan være svært at forudsige, hvad der er en mangelvare fra den ene dag til den anden.

– Vi har et marked, hvor vi oplever mangel på ting, men det er ikke altid forudsigeligt, hvad vi mangler. For eksempel har vi lige nu leveringsproblemer med varmepumper, Veluxvinduer med chip, og hårde hvidevarer er der også udefinerbar leveringstid på for tiden, siger han til Building Supplys søstermedie Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Hver femte oplever materialemangel

HHM er langt fra den eneste virksomhed i branchen, der er udfordret på materialerne. En ud af fem bygge- og anlægsvirksomheder mangler nemlig materialer, og vi skal mere end 14 år tilbage i tiden til før finanskrisen for at finde en tilsvarende mangel. Det konkluderer DI Byggeri i en analyse, foretaget blandt andet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. 

Ifølge Torben Liborius, underdirektør i DI Byggeri, er materialemanglen konsekvensen af høj, international efterspørgsel, samt at forsyningen af materialer har været ramt af "den perfekte storm." 

– Byggeriet har jo klaret sig godt gennem corona, og det er et internationalt fænomen. Samtidig har forsyningen været ramt af corona, hvor ting lukkede, der har været vejrfænomener, som har givet mangel på varer, og så er transport også blevet meget dyrere, siger Torben Liborius.

Især træ er en mangelvare  

I en rundspørge til DI’s Virksomhedspanel er der blandt andet spurgt til virksomhedernes mangel på materialer. For bygge- og anlægsvirksomhederne er den største mangelvare træ efterfulgt af stål, jern og plast. 

HHM oplever dog ikke nødvendigvis manglen på træ, men derimod at priserne er "steget enormt," som Svend Pedersen formulerer det.  

– Vi ser et problem med prisstigninger på materialer i virksomheden, for der er en fast pris på alle vores kontrakter med bygherrerne, siger han. 

I landets byggecentre betyder den høje efterspørgsel og det utilstrækkelige udbud, at der i øjeblikket løbes ekstra hurtigt.

– Efterspørgslen buldrer afsted på både de europæiske og asiatiske markeder, og efterspørgslen er stor. Samtidig er udbuddet ikke blevet større, så det betyder længere leveringstider, og at priserne opfører sig derefter, oplyser Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094