Nu kommer der liv i museumsprojekt efter 25 stille år
Efter 25 års venten sparkes der nu for alvor liv i planerne om et museumsprojekt på museumsgrunden i nordsjællandske Hornbæk.
Realdania er gået sammen med Fonden Hornbæk Kunstmuseum om at igangsætte en forundersøgelse til udvikling af en forretningsplan og et klart koncept for, hvordan museumsgrunden bedst muligt kan anvendes til gavn for byen og leve op til fondens formål.
Fru Gudrun Thomsen testamenterede den 5500 kvadratmeter store og attraktive grund til Fonden Hornbæk Kunstmuseum i 1995 med pålæg om at bygge et museum. Der er ikke sket meget i lang tid, men nu bruger fonden en kvart million kroner på forundersøgelsen. Det er ikke oplyst, hvad Realdania kaster efter projektet.
- Visionen med det kommende museumsprojekt er at fortælle historien om lyset og kunsten og samtidig bidrage til at sætte liv i en udvikling, så folk kommer til Hornbæk hele året. Projektet skal desuden forbindes til de øvrige byudviklingsmuligheder, der arbejdes på i byen, siger formand for Fonden Hornbæk Kunstmuseum, Christina Hvid, i en pressemeddelelse.
Utzons planer skal gentænkes
Christina Hvid tiltrådte som ny formand i marts og fortalte for nyligt til Licitationen – Byggeriets Dagblad om, hvordan planerne skred frem. Her lagde hun netop vægt på, at store dele af visionerne skulle gentænkes. Arkitekt Kim Utzon præsenterede ellers en skitse for museet i 2018, som ville kræve finansiering for 80 millioner kroner.
- Projektet er rigtig flot og visionært, men det er også dyrt, og hidtil er der ikke fundet finansiering. Der udestår et samlet koncept for museet og en reel forretningsplan. Min tanke er derfor, at vi starter et andet sted og ser på det med friske øjne, sagde Christina Hvid til Licitationen i august.
Realdania og Fonden Hornbæk Kunstmuseum vil nu gennemføre en forundersøgelse for opførsel af et formidlings- og naturoplevelsesprojekt, der binder stedets unikke historie om kunsten sammen med naturen og lyset. Det vil ske i tæt dialog med de lokale foreninger og aktiviteter i byen.
Museumsgrunden rummer i dag en ejendom med boliger, som lejes ud, en minigolfbane, en iskiosk, en lille bygning med salg af sommertøj og en sommercafe.
Christina Hvid ønsker sammen med resten af fondens bestyrelse en bedre udnyttelse af stedets store potentiale. Hun forestiller sig, at museet skal holde åbent hele året med relevante kunst- og kulturtilbud suppleret med borgerrettede aktiviteter, der støtter op om driften.
Bevillingen fra Realdania og Fonden Hornbæk Kunstmuseum skal bruges til at kortlægge en samlet vision for stedet, herunder udvikling af et passende museumskoncept og hovedfortælling, muligheder for at inddrage naturen, afdækning af målgrupper, interessenter og markedsforhold i forhold til andre museer og kulturinstitutioner samt mulige partnerskaber, kunstsamlinger og om og hvordan en bæredygtig drift kan opnås. Endelig skal forundersøgelsen afklare stedets planmæssige forhold samt grundens muligheder.
Interessentdialogen sættes i gang i september måned og forretningsplan samt muligt koncept for museet forventes færdig i løbet af foråret 2022.