23948sdkhjf

3 fascinerende restaureringer af bevaringsværdige bygninger

Det er en kunst at restaurere fredede og bevaringsværdige bygningsværker, så man rammer perfektionen ned til mindste detalje. Kopp Sorø er en af Sjællands førende entreprenører, og her kan du læse om tre eksempler på deres arbejde med gamle kirker og godser.

Kopp Sorø A/S er en af Sjællands førende entreprenører for håndværk med afdelinger i Sorø, Slagelse og Kalundborg. Virksomheden har kompetencer indenfor både tømrer- og murerfagene, og den har specialisereret sig i restaurering og udskiftning af tage på fredede bygninger. Derfor har virksomheden også egne murere med stor erfaring i restaurering af kirker og bevaringsværdige bygninger generelt, fortæller projektleder hos Kopp Sorø, Mogens Mouritsen.

“Det kræver enorm specialviden og -kompetencer, når man arbejder på vedligeholdelse eller udbygning af bevaringsværdige bygninger. Alt skal være 100 procent i orden ned til mindste detalje, og det er vores filosofi at gøre alt for at ramme perfektionen på de fredede bygninger,” fortæller han.

Her kan du læse om tre spændende eksempler på Kopp Sorøs arbejde med restaurering af historiske kirker og godser.

Sorø Klosterkirke – “Det her er ikke bare håndværk, som alle kan lave’’

Sorø Klosterkirke fra 1200-tallet stod til en restaurering, da der var gængse rådskader i tagkonstruktionen, og her var Kopp Sorø ansvarlige for i første omgang at udskifte hele den indvendige del af taget – også i det snoede kobberspir – så der kunne blive plads til murerarbejdet.

Efterfølgende stod Kopp Sorø også for murerentreprisen, der blandt andet indbefattede at skabe nye indgange til kirken, da bygherre ønskede at føre kirken tilbage til sit oprindelige udseende, fortæller Mogens Mouritsen fra Kopp Sorø.

“Det her er ikke bare håndværk, som alle kan lave, og man kan ikke bare følge en fastlagt plan, for der kommer hele tiden overraskelser, når man begynder at fjerne flere lag kalk, så man må finde på nye og innovative løsninger.”

Eksempelvis var den oprindelige plan, at Kopp Sorø skulle mure nye false, forlænge vindueshullerne og indsætte nye, højere vinduer. Men som man begyndte at fjerne murværket under vinduerne, dukkede der skjulte skatte op i form af pudsede og kalkede false fra kirkens genopbygning i 1247. Så hele planen måtte gentænkes. For at bibeholde fornemmelsen af højere vinduer og samtidig give plads til det bevaringsværdige puds inde bagved, udførte Kopp Sorø efter anvisninger fra arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving nu i stedet et murstensfelt med nicher på begge sider og et fint muret mønster, der fungerer som en stor blænding under vinduet. Løsningen skaber ligeledes et indtryk af autenticitet.

Falkensteen Gods – Nødvendig ekspertise og specialviden efter stormen Bodil

Stormen Bodil lagde i 2014 mange bygninger ned, og Falkensteen Gods, der kan dateres helt tilbage til 1372, gik ikke ram forbi. Omtrent halvdelen af den fredede buelade fra 1862 med såkaldt t-hvælvet stråtag blev ødelagt, og Kopp Sorø stod for at genrejse laden efter oprindelige metoder.

”Det kræver specialviden og -kompetencer at rejse et flere hundrede år gammelt bygningsværk med stråtag, kalkede tavler og det sorttjærede træværk, hvor træsamlinger bærer hele konstruktionen,” fortæller Mogens Mouritsen, der er projektleder hos Kopp Sorø.

“Man har i sagens natur ikke nogen originale tegninger at bygge efter, så vi arbejdede ud fra den tilbageværende bygning. Det kræver kæmpe know how hos de involverede arkitekter og ingeniører. Vi hyrede blandt andet også en naver, som er en håndværker, der mestrer det traditionelle håndværk med trækonstruktioner. Det er meget bygningsnørdet,” fortæller han.

Der blev brugt specialfremstillet egetræstømmer af kernetræ fra et udvalgt savværk til at konstruere de store buer til at indgå i den omhyggeligt restaurerede lade, der er inspireret af datidens byggestil fra Sverige og Norge. Bindingsværket i facaden blev behandlet med gammeldags træolie, så det kunne se ud præcis, som da laden oprindeligt blev bygget.   

Kopp Sorø håndterede entreprisen i tæt samarbejde med Kulturarvsstyrelsen.

Nyborg Slot – Analyse og rekonstruktion af fire slags mørtel

Da Nyborg Slot skulle restaureres for at revitalisere den gamle bygning, der havde stået tom i flere år, stod Kopp Sorø for alt murerarbejde. Visionen var, at det gamle slot med et ansigtsløft nu skulle gøres til et mere levende museum.

”Først og fremmest skulle alle bjælker fritlægges for at gøre plads til tømreren, og var et kompliceret puslespil,” fortæller projektleder, Michael Nygaard.

“Det foregår ved, at vi meget nænsomt fjerner alle sten fra bygningsværket omkring loftbjælkerne, som bliver nummereret, så de kan komme tilbage på den helt præcise oprindelige plads igen.”

Derudover skulle den gamle mørtel analyseres, så den kunne genskabes helt nøjagtigt. Den stammer fra fire forskellige tidsperioder – blandt andet fra da Christian 3. var konge frem til kongelig arkitekt Andreas Lauritz Clemmensens konstruktioner i 1800-tallet. Så derfor genskabte Kopp Sorø også fire forskellige slags mørtel, som matchede de oprindelige, til restaureringen. Derudover blev der lagt tagsten på halvdelen af slottet samt gennemgang af facader. 

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078