To vindere i konkurrence om helhedsplan
Med Vandkunsten og Cubo som holdkaptajner har to tværfaglige teams vundet 1. præmie i parallelkonkurrencen om en udviklingsplan for Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.
2
Billeder
Forslaget fra Team Ensemble (Cubo, Jaja Architects, Henrik Jørgensen Landskab, Søren Jensen Rådgivende Ingeniører, Kim
Christiansen, Paul Gandil, AKPDesign).
Det andet hold havde stærke udspil til grøn struktur og en nyfortolkning af det karakteristiske, røde murværk i de historiske bygninger ved Peter Bangs Vej.
Tilsammen har de to hold leveret de bedste bud på, hvordan Diakonissestiftelsen fremover kan udvikle sig, og derfor blev de udpeget som vindere af den tværfaglige konkurrence, som blev sat i gang i december sidste år.
Næste fase: Helhedsplan
Mogens Madsen, bestyrelsesformand for Diakonissestiftelsen og formand for dommerkomiteen, er særdeles godt tilfreds med resultatet af konkurrencen.
- Vi var meget ambitiøse, da vi udskrev konkurrencen. Det har været en kompleks og udfordrende opgave for holdene, og vi synes, at vi har fået rigtig meget for pengene i form af ideer, vi kan tage med os i det videre arbejde. Alle fire hold har leveret nogle fine analyser af stedets kvaliteter og muligheder, og de har skitseret en rigdom af konkrete løsningsforslag, som vi kan bruge i den næste fase, fortæller han.
Næste fase bliver en helhedsplan, som Diakonissestiftelsen forventer at arbejde på i resten af 2012, i et tæt samarbejde med Frederiksberg Kommune. Efterfølgende udarbejder kommunen en lokalplan.
Vigtigt med respekt for historien
Borgmester Jørgen Glenthøj og formand for By- og Miljøudvalget i Frederiksberg Kommune, Jan E. Jørgensen, har også siddet i dommerkomiteen. Borgmesteren glæder sig over, at Diakonissestiftelsen helt fra starten har lagt op til et tæt parløb med Frederiksberg Kommune.
- Det har været en spændende og meget lærerig proces. Konkurrencen har åbnet for nye perspektiver og løsningsforslag, som man måske ikke helt havde forestillet sig på forhånd. For Frederiksberg Kommune er det vigtigt, at man viser stor respekt for de ældste dele af det historiske bygningsanlæg, og at der fortsat er grønne frirum til glæde for brugerne og kvarteret, samtidig med at der kommer nye funktioner til.
Til de mange idéer, der er fremkommet i konkurrencen, bemærker Jørgen Glenthøj:
- Deltagerne har vist, at man kan udvikle området i et fint samspil med villakvarteret ved Dronningensvej. Modsat må vi konstatere, at byggeri foran og omkring Emmauskirken ved Peter Bangs Vej ikke er en god idé.
Tid til dialog
Selv om der nu er udpeget vindere og uddelt præmier i konkurrencen, har ingen af de fire hold efter dommerkomiteens mening fundet den helt rigtige samlede løsning.
Mogens Madsen ser frem til en konstruktiv dialog med Frederiksberg Kommune om, hvordan byggekabalen kan gå op. Derudover er der mange andre ting at tage fat på i det videre forløb.
- En af de ting, vi skal tænke videre over, er at styrke synergien mellem de kirkelige og kulturelle aktiviteter i fx Café Kram, Loppeshoppen og Søsterhjemmets Stuer, og hvordan de kan spille sammen med de nye funktioner. Vi skal også afklare den fremtidige placering og organisering af Mariagården og Louisegården. Og vi skal udvikle fremtidens bedste seniorbofællesskab. Jeg ser frem til en spændende tid med dialog mellem Diakonissestiftelsen, brugerne, naboerne og alle andre, der interesserer sig for Frederiksbergs fremtid, siger Mogens Madsen.
Der blev også uddelt præmier for andre gode elementer i de fire konkurrenceforslag. Team Juul Frost blev fremhævet for at have taget livtag med arealerne langs Søndre Fasanvej, hvor de afprøvede idéen om at gå mere radikalt til værks med nybyggeri. Team Erik Møller/ Vilhelm Lauritzen blev præmieret for sit fine og gennemarbejdede forslag til Diakonissehaven, og Team Vandkunsten blev påskønnet for at have arbejdet meget bevidst med bæredygtighed og fællesskab, blandt andet i forbindelse med de fremtidige seniorboliger.
Læs mere på www.diakonissestiftelsen.dk