23948sdkhjf

Flere penge – afprøver den frivillige bæredygtighedsklasse på hospitalsbyggeri i Horsens

Når den nye bygning til akutafdeling og medicinsk klinik på Regionshospitalet Horsens står færdig i 2022 vil den leve op til kravene i Den frivillige bæredygtighedsklasse, lyder det fra Region Midtjylland, hvor regionsrådet har bevilget penge til at afprøve det nye sæt krav i forbindelse med byggeriet. 

Den frivillige bæredygtighedsklasse er et nyt sæt krav i bygningsreglementet, som indtil videre er frivillige, men forventes at blive gjort obligatoriske i 2023. 

Formålet med at afprøve ordningen allerede nu er at indsamle viden og erfaringer, så fremtidige byggeprojekter i Region Midtjylland kan indarbejde kravene og understøtte regionens målsætninger om et bæredygtigt byggeri. Bæredygtighedsklassen stiller krav til både byggematerialer, opførelse, vedligeholdelse, drift og indeklima samt potentialet for genbrug og genanvendelse ud fra et livscyklusperspektiv.  

Den frivillige bæredygtighedsklasse

Ambitionen med bæredygtighedsklassen er at definere og tilbyde et lettilgængeligt og ensartet grundlag at opføre bæredygtigt byggeri efter.
Principperne for bæredygtighedsklassen er, at den er enkel og omkostningslet at anvende og kan anvendes på alle bygningstyper og af alle bygherrer. Bæredygtighedsklassen er udviklet med udgangspunkt i nybyggeri, men vil også kunne anvendes og testes på større ombygninger.

Bæredygtighedsklassen har i et bredt perspektiv fokus på bæredygtighed, både på byggematerialer, opførelse, vedligeholdelse, drift og indeklima samt potentialet for genbrug og genanvendelse ud fra et livscyklusperspektiv.

Der er i alt ni konkrete krav, hvoraf to alene retter sig mod boliger. Således skal boliger opfylde ni krav, mens øvrigt byggeri skal opfylde syv krav for, at den frivillige bæredygtighedsklasse er efterlevet.

Bæredygtighedsklassens overordnede fokus er drøftet i et tidligere udviklingsforløb med byggebranchen. Nu skal kravene i bæredygtighedsklassen og niveauerne heri drøftes og testes sammen med byggebranchen. I denne periode skal det afklares, hvordan fremtidens bæredygtige byggeri skal reguleres i bygningsreglementet.

Kilde: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Regionsrådet har også bevilliget penge til at afprøve om bedre cykelfaciliteter for regionens ansatte kan få flere til at lade bilen stå og cykle på arbejde i stedet. Det sker i forbindelse med opførelsen af en ny cykelgarage ved Regionshospitalet i Silkeborg. Også her vil man samle erfaringerne til brug for fremtidige indsatser. 

Regionsrådet afsatte i budget 2021 en pulje til bæredygtige initiativer, hvorfra de elementer blev blev godkendt i april i år. Nu følger yderligere to pilotprojekter til godkendelse, der kan skabe viden og opbygge erfaringer, som kan være med til at indfri bæredygtighedsstrategiens målsætninger.

Pilotprojekterne forventes i udgangspunktet at have et skaleringspotentiale - forudsat resultatet af det enkelte pilotprojekt er positivt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078