23948sdkhjf

Smart buildings er sund fornuft – med et stort potentiale

Logning, måling og justering af energiforbruget i bygninger kan give gevinst hos både brugere og klimaet. Og det er noget, unge danskere vægter højt. Det viser en undersøgelse fra ingeniørkoncernen AFRY. 

Forestil dig et kontormiljø, hvor bygningen kender til dine præferencer for lys og luft – fordi den har logget og analyseret data om, hvordan netop du bruger bygningen. Eller vaskemaskinen derhjemme, som du indstiller til at vaske inden for de næste 24 timer – den finder nemlig selv ud af, hvornår på døgnet strømmen er billigst. Og samtidig bliver din elbil i øvrigt også ladet op. Det er eksempler på elementer i smart buildings, der kort fortalt handler om, at en bygning ved hjælp af data om dens brugere selv kan tilpasse og optimere energiforbruget. 

 Appellerer til den sunde fornuft 

I en undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af en af Nordens største ingeniørkoncerner, AFRY, svarer 25 %, at smart buildings er ”vigtig” eller ”meget vigtig” i overvejelserne om fremtidens bolig.  

”Jeg tror, det tal ville være meget højere, hvis folk vidste lidt mere om, hvad det betyder,” siger Anders Bergstrøm, som er projektansvarlig for nogle af de største og mest komplekse byggerier hos AFRY, og uddyber: 

”Det appellerer til den sunde fornuft at spare energi og dermed penge. Hvis vi kan synliggøre det endnu mere, så kunne vi bedre udnytte de energiressourcer, vi har til rådighed.” 

Mest ud af den vedvarende energi

Begrebet smart buildings er i konstant udvikling fra simpel monitorering af brugernes adfærd i en bygning til logning og analyse af data via sensorer, som kan optimere energiforbruget og derigennem spare ejeren for penge og klimaet for CO2. Men de tekniske løsninger skal følge med, ellers batter det ikke noget, fremhæver Anders Bergstrøm: 

”Det er vigtigt, at vores løsninger inden for HVAC (Heat, Ventilation and Air Conditioning) og el følger med, så vi kan gøre brug af den data, som kommer fra monitoreringen. Styringen kan vi lave i dag, og komponenterne kommer vi tættere på at kunne realisere og implementere i bygninger. Og her har vi et stort ansvar som ingeniører for at udvikle bæredygtige løsninger, der med digitaliseringen som middel sætter kursen mod målet om at udnytte den vedvarende energi bedst muligt,” siger han.   

Temaet for undersøgelsen er Future Cities, og den er gennemført i Danmark af YouGov på vegne af ingeniørkoncernen AFRY. I alt har 752 repræsentativt udvalgte respondenter i alderen 18-35 år deltaget i undersøgelsen, som er udført i perioden 23. august til 2. september 2021. 

Tager ansvaret fra brugerne 

Et andet – og mindst lige så vigtigt – aspekt ved smart buildings er brugerne. Hvis man ikke tager dem med i udviklingen, kan det ende med at blive usmarte løsninger, pointerer Anders Bergstrøm: 

”De tekniske løsninger i bygninger kan risikere at tage ansvaret fra brugerne, som for eksempel ikke længere selv skal lufte ud på kontoret. Derfor er det essentielt, at de løsninger, vi udvikler, er tilpasset brugerne, så styringen matcher deres vaner og giver dem mulighed for aktive valg. Jeg tror, at brugernes medbestemmelse er vigtig i udviklingen af smart buildings,” siger han.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062