23948sdkhjf

Jens Julius manglede en høvl – nu har han købt et savværk

Egentlig var det bare en tykkelseshøvl, Jens Julius Larsen var på jagt efter.

I fællesskab med sin svigerfar var han i gang med at renovere udbygningerne på den gård lidt syd for Bjerringbro, som han sammen med familien flyttede ind på i 2018, og heraf fulgte altså benævnte høvlbehov. Et behov, der fik Jens Julius Larsen og svigerfaren til at stoppe op, da de på en køretur for et par måneder siden passerede en af nabogårdene.

– Han havde et savværk, og nu havde han altså sat et ophørs-skilt op ved vejen. Og jeg vidste, at han havde en rigtig god høvl, som jeg jo var lidt på udkig efter, så vi ville lige ind og kigge på, om han også havde nogle maskiner, der kunne være interessante, fortæller Jens Julius Larsen.

Det viste sig imidlertid, at det var en ganske eftertragtet høvl, Jens Julius Larsen var brændt varm på.

– Det er sådan en lidt lækker en, og der var mange, der var ude efter den, så sælger så helst, at vi så købte det hele med, fortæller han.

De to mænd kørte tilbage til Jens Julius Larsens gård og vendte situationen over en frokost.

– Der sad vi så og tænkte lidt over det, og så kom vi frem til, at det da godt kunne være, det var det, vi skulle – etablere et professionelt savværk.

Startede med selvbygget savværk

Det var ikke første gang, Jens Julius Larsen, der i det daglige arbejder som skovfoged, tænkte i savværksbaner.

– Sidste forår, da vi gik i gang med at renovere, fandt vi et gammelt metalsavværk, som vi købte for et par hundrede kroner. Det havde ingen motor, men det var blevet smurt jævnligt, så det købte vi hjem og skar op, og så svejsede vi det sammen med en motorsav, så vi kunne bruge det til at skære nogle stolper op herhjemme, fortæller han.

Og skovfogeden havde fået smag for at save, så efter frokosten gik turen tilbage til nabogården.

– Så tog vi lige et kig i hallen og sagde til ham, at hvis vi skulle købe noget, kunne det godt blive det hele, griner Jens Julius Larsen, der, inden ugen var omme, således var blevet et savværk rigere.

– Man kan sige, at vi fik vækket et behov, da vi gik derind, lidt som når man bare skal ned efter en liter mælk, og så ender med at komme ud med alt muligt andet. Vi købte sådan set alt udover bygningerne, fortæller han.

Hvad den slags står i nu til dags, er han ikke meget for at oplyse.

– Men det lykkedes os at finansiere på en fornuftig måde, der er til gavn for alle parter, lyder det.

I starten af marts kunne han så gå i gang med at flytte det dieseldrevne Wood-Mizer savværk, nabogårdens samlede varelager og resten af det nyindkøbte maskineri, der tæller ”alt, hvad der nu skal bruges til den slags”.

– Indtil videre tror jeg, vi har flyttet omkring det halve. Det har taget 40 ture med traktoren, så når det har kunnet lade sig gøre, er det også fordi, det lå så tæt på – det havde været helt umuligt, hvis det havde ligget i Hobro, slår Jens Julius Larsen fast.

Showroom på vej

I skrivende stund er savværk, bordrundsav og den eftertragtede tykkelseshøvl blevet sat op på Jens Julius Larsens nye savværk, der har fået navnet Gudenå Savværk. Og kunderne er allerede begyndt at finde vej til butikken.

– Det er både erhvervskunder og private, der kommer her, fortæller den nyslåede savværksdirektør, der især slår sig op på de mere rå produkter.

– Vi saver træet til og høvler det uden at gøre for meget ved det, og så kan folk selv lave deres plankeborde eller andre projekter og dermed sætte deres eget præg på det færdige produkt, forklarer han.

Næste skridt for Gudenå Savværk bliver indretningen af et showroom i en af gårdens bygninger, hvorfra Jens Julius Larsen først og fremmest håber på at kunne vække inspiration.

– Dels købte vi jo nogle varer med, vi kan sælge af, dels vil vi gerne have nogle af vores egne borde og produkter ind, men jeg vil også gerne have andre snedkere ind, der for eksempel kunne have en lille udstilling – det skal være sådan et sted, hvor man kan gå og nørde lidt træ, lyder det fra den dedikerede træmand.

Han har ingen planer om at droppe skovfoged-jobbet, så i første omgang bliver Gudenå Savværk en bibeskæftigelse, og der er således heller ingen mål for, hvor stor forretningen skal vokse sig.

– Men de par måneder, vi har haft åbent, kan vi se et godt forretningsgrundlag, som vi gerne vil bygge videre på. Vi har ramt noget, vi synes er rigtig sjovt, og så er det jo også en form for krølle på det her med, at i mit arbejde planter jeg, vi laver også fældninger for folk, og nu får vi altså også slutproduktet, så jeg er da spændt på at se, hvad det udvikler sig til, slår Jens Julius Larsen fast.  

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126