Små virksomheder vinder hvert andet EU-udbud
En væsentlig ændring i loven var dengang, at der skulle tages mere hensyn så små virksomheder kunne være med, når det offentlige udbyder opgaver. Derfor er der i evalueringen et afsnit, der særligt fokuserer på virksomheder med under 50 medarbejdere.
Det skriver Dansk Håndværk i en pressemeddelelse.
– De små virksomheder er dygtige. Evalueringen viser nemlig, at de samlet set vinder knapt halvdelen af alle danske EU-udbud – 38 pct. af de offentlige kontrakter og omkring 50 pct, af rammeaftalerne. Desuden vinder de i nogle tilfælde også relativt store kontrakter. Eksempelvis viser analysen, at SMVerne vinder knap 20 pct. af de offentlige kontrakter med en værdi på over 100 mio, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.
Oven i det peger Konkurrencestyrelsens analyse på at SMVerne også arbejder som underleverandører på de større kontrakter og de formoder, at en del af de offentlige indkøb, der er under tærskelværdierne i udbudsloven, bliver leveret af små virksomheder.
For mange totalentrepriser
Men ifølge Dansk Håndværk er man ikke i mål endnu. Små virksomheder udgør nemlig knap 98 pct. af det samlede antal danske virksomheder og står for ca. 34 pct. af den samlede omsætning i det private erhvervsliv.
– Det er tilfredsstillende, at udbudsloven har gjort forholdene for SMVerne blevet. Men vi mener stadigt at for mange opgaver fra stat, kommuner og styrelser udbydes som totalentrepriser i stedet for at blive delt op i fagområder, så lokale virksomheder kan være med. Analysen viser, at de små virksomheder især vinder offentlige kontrakter med en relativt lav kontraktværdier.
Når værdien er under 1 mio. går knap hver anden kontrakt til en lille virksomhed. Det understreger at flere udbud bør deles op, så tallet kommer tættere på andelen af SMVere, fastslår Morten Frihagen.