23948sdkhjf

MT Højgaard vinder havne-opgave til 300 millioner

MT Højgaard Danmark har vundet anden etape af udvidelsen af Rønne Havn. Opgaven har en entreprisesum på ca. 300 mio. kr. 

– Det er en fantastisk spændende opgave og den største vandbyggeopgave for MT Højgaard Danmark i mange år, siger Jimmy Laursen, der er afdelingsdirektør i Vandbygning, MT Højgaard Danmark, i en pressemeddelelse fra entreprenørselskabet. 

MT Højgaard Danmark har vundet kontrakten på opgaven efter et EU-udbud af totalentreprisen med ret til forhandling. To andre entreprenører bød også på entreprisen. 

Bruger lokale underleverandører

Udvidelsen af Rønne Havn er anden etape af havnens masterplan, som skal forberede havnen til øgede kundekrav. Samtidig skal udvidelsen være med til at fremtidssikre erhvervshavnefunktionen på Bornholm. Med udbygningen får havnen i Rønne ekstra kajplads og areal til montering af store havmøller og samtidig vil den sydlige bølgebryder blive forlænget med 450 meter. Vanddybden i havnebassinet bliver 11 meter, som også er dybden i resten af erhvervshavnen. 

– Udvidelsen giver os yderligere 450 meter solid ydermole, og vi har samtidig en option på at få bygget yderligere 300 meter tunglastskaj, siger Thomas Bendtsen, adm. direktør hos Rønne Havn, og tilføjer, at havnen kan fortsætte sin vækst inden for offshore-vind. 

I de forskellige faser af udbygningen har MT Højgaard Danmark valgt at bruge en række lokale underleverandører. De første skidt i fremtidssikringen begynder i løbet af maj. Den nye del af molen og de 300 meter kaj forventes at stå færdigt i november 2022. 

Rambøll er rådgiver på projektet, og finske Wasa Dredging skal stå for uddybningen af havnen. 

Sten på størrelse med et lille børneværelse

I anlægsarbejdet skal MT Højgaard Danmark tage hensyn til de særlige vejrforhold, der gør sig gældende i området. Vejrforholdene i Rønne Havn kan sammenlignes med de allermest udsatte steder på den jyske vestkyst. Det betyder, at der blandt andet skal bruges meget store sten til den nye mole. 

– Vi skal bruge 500.000 ton sten og kommer til at håndtere sten på op til 30 ton. Det svarer til en sten på størrelse med et lille børneværelse, så de skal transpores til stedet på lastbiler en eller to ad gangen. Det er altså tungt arbejde, der skal udføres, som kræver noget helt særligt udstyr. Vores gravemaskiner er større end 200 ton, siger projektchef Dan Locht fra MT Højgaard Danmark. 

Til gengæld glæder han sig over, at MT Højgaard Danmark på Bornholm – som det eneste sted i landet – har mulighed for at bruge lokale stenmaterialer. 

– Vi vil rigtig gerne sikre den lokale forankring af projektet, og har blandt andet indgået aftaler med en række bornholmske stenbrud om at levere størstedelen af stenene til projektet i stedet for at få leveret fra Norge og Sverige, som man normalt gør, siger Dan Locht.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109