Nu vil malerne også styre tømrerne, murerne og gulvlæggerne
En fjerdedel af medlemmerne i Danske Malermestre beskæftiger sig også med tømrer-, murer-, gulv- og entreprenørarbejde. Og tendens er i vækst.
Det viser en ny medlemsundersøgelse om brugen af underentreprenører, hvor 179 medlemmer har deltaget. En fjerdedel af dem har svaret, at de laver andet end traditionelt malearbejde – og det fylder 25 pct. af deres samlede omsætning. Og 43 pct. af dem fortæller, at tendensen er i vækst.
- Andelen af malermestre, der påtager sig andet end malearbejde, er i vækst. Hvis de her svar er repræsentative for hele medlemskredsen, kommer fem-seks procent af omsætningen fra andet end malearbejde. Malermestrene gør det, fordi kunderne efterspørger det. De vil selv kontrollere byggeprocessen, og de vil gerne øge deres indtjeningsmuligheder, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg i en pressemeddelelse.
20 procent af omsætning sendes videre
Helt nøjagtigt svarer 72 pct. af de adspurgte malermestre, at de har andre fag med, fordi kunderne efterspørger det, mens 61 pct. svarer, at det giver nye indtjeningsmuligheder og 61 pct. svarer, at de ønsker mere kontrol med styringen af byggerierne.
- Vi hilser udviklingen velkommen, fordi det jo i lang tid har været normalt, at tømrervirksomheder også udfører malearbejde. Desuden er Danske Malermestre nu i stand til at overenskomstdække andre faggrupper i virksomhedsoverenskomster, så det er helt naturligt malermestrene vil være hovedentreprenører, påpeger Ole Draborg.
Der er ikke forskel på størrelsen af malervirksomhederne, om de laver andet end malearbejde eller ej.
Undersøgelsen viser også, at halvdelen af medlemmerne får udført malearbejde af underentreprenører – den tendens er også i vækst for især de store malervirksomheder. Det skyldes det igangværende byggeboom, hvor der har været stor fremgang i malerfaget og byggebranchen som helhed.
- Den væsentligste forklaring på det er mangel på arbejdskraft, og at virksomhederne bruger det som buffer, når der kommer mange opgaver ind. De har cirka sendt 20 procent af omsætningen videre til underentreprenører, siger Ole Draborg.