23948sdkhjf

Bedre likviditet: Skal du selv beholde medarbejdernes indefrosne feriepenge, mester ?

Det kan være en fordel - eller en nødvendighed - at beholde de indefrosne feriemidler i virksomheden, men vær opmærksom på, at det medfører en lang række administrative opgaver, lyder det fra ekspert

Med den nye ferielov bliver de feriemidler, som medarbejdere optjente i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020, indefrosset, indtil medarbejderen forlader arbejdsmarkedet.

 Derfor skal virksomhedsejere nu til at beslutte, hvorvidt virksomheden selv skal administrere pengene i virksomheden, eller om de skal indbetale feriemidlerne til Lønmodtagernes Feriemidler.

 - Likviditetsmæssigt kan det være voldsomt at indbetale alle midlerne til fonden - især, når man har mange medarbejdere. Det er derfor afgørende, at ledelsen har et komplet overblik over det likviditetsmæssige råderum, så den ikke ender med at begrænse virksomhedens vækstpotentiale, fordi muligheden for eksempel investeringer i ny teknologi eller udvikling pludselig bliver påvirket. Vælger ledelsen derimod at beholde pengene i virksomheden, skal de dog huske at indregne den ressource, det kræver at administrere midlerne i op mod 50 år - afhængigt af, hvornår medarbejderne forlader arbejdsmarkedet, siger Lisbeth Riis, Head of HR Legal i Azets, der er en del af landets største konsulenthus inden for økonomi, løn og HR.

Administration af feriemidlerne medfører nemlig en lang række administrative opgaver, som skal varetages mange år frem.

- At beholde midlerne i virksomheden vil medføre nye administrative opgaver. Som arbejdsgiver skal man derfor tage stilling til, om den nødvendige kapacitet og kompetence er til stede i virksomheden, så opgaverne ikke lander på en måske allerede presset medarbejders skrivebord. Den aktuelle kapacitets- og kompetencesituation skal altså også tænkes ind i ligningen, når der skal findes en løsning, som bedst understøtter virksomhedens drifts- og udviklingsmål, anbefaler Lisbeth Riis.

Få styr på det administrative

Langt fra alle virksomheder har kapaciteten til selv at varetage den ekstra administration, som håndteringen af de indefrosne feriemidler medfører. Derfor har Azets oplevet øget efterspørgsel på hjælp til administrationen af indefrosne feriemidler.

- Mange virksomheder ønsker at lægge de administrative opgaver i forbindelse med de indefrosne feriemidler ud af huset. Potentielt kan det være mange år, opgaverne skal varetages, og det kan især for små og mellemstore virksomheder være krævende, påpeger Lisbeth Riis.

Blandt andet giver administrationen af feriemidlerne virksomhederne pligt til at indeksregulere feriemidlerne efter fondens anvisninger og indeksere helt frem til, at medarbejderen forlader arbejdsmarkedet.

FAKTA OM INDEFROSNE FERIEPENGE
Siden den 1. februar 2021 har alle virksomheder frivilligt kunne betale de indefrosne feriemidler, der er optjent i perioden den 1. september 2019 til den 31. august 2020 til Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler (Lønmodtagernes Feriemidler).
DF-Faktatekst løs: Det er muligt at indbetale for en, flere eller alle medarbejdere. De frivillige indbetalinger kan efter den 1. februar 2021 ske løbende.

Sådan foregår det:
DF-Faktatekst løs: Fra den 1. februar 2021 kan virksomheden indbetale de indefrosne feriemidler via en selvbetjeningsadgang på www.virk.dk/feriemidler.
Log på selvbetjeningsadgangen med NemID, hvor der vil være en fane for frivillig indbetaling. Her skal I blandt andet oplyse, hvilket beløb der indbetales.

Lovpligtig indbetaling
DF-Faktatekst løs: I juli 2021 og hvert år fremover vil virksomheden én gang årligt få en opkrævning fra Lønmodtagernes Feriemidler på de indefrosne feriemidler, som lovpligtigt skal betales.

Indeksering
: Indefrosne feriemidler, som virksomheden har indberettet til Lønmodtagernes Feriemidler, indekseres fra den 1. september 2020, uanset hvornår fonden modtager indberetningen og indbetalingen.
Indekseringen betyder, at de indefrosne feriemidler, man har beholdt i virksomheden, skal reguleres med en procentsats svarende til lønudviklingen på DA’s og FH’s område. Lønmodtagerens Feriemidler vil oplyse virksomheden om, hvilken procentsats, man skal regulere de indefrosne feriemidler med. Indekseringen er altså en slags forrentning af de indefrosne feriemidler, som man vælger at beholde i virksomheden.
Indekseringens størrelse beregnes første gang den 31. maj 2021. Derefter beregnes indekseringen årligt inden udgangen af juli måned.
Virksomheden vil få information om årlig indeksering fra Lønmodtagernes Feriemidler.
Når en virksomhed frivilligt har indbetalt eksempelvis den 1. marts 2021, vil indekseringen for de indbetalte beløb alene regnes fra den 1. september 2020 til og med den 1. marts 2021.
Så hvis man ikke ønsker at beholde de indefrosne feriemidler og vil undgå at indeksere dem, skal man derfor indbetale dem til Lønmodtagerens Feriemidler.
Kilde: DI Dansk Byggeri

SKAL-SKAL IKKE ?
Er man som virksomhedsejer i tvivl om, hvorvidt man skal indbetale feriemidlerne eller ej, kan man, ifølge Lisbeth Riis, komme langt ved at søge vejledning hos eksterne rådgivere.
- Er man i tvivl, kan det sagtens betale sig at søge hjælp for at finde den bedste løsning for ens virksomhed. Vælger man ikke at foretage indbetalingen nu, vil man modtage den årlige opkrævning fra Lønmodtagernes Feriemidler første gang i juli 2021, hvor man vil blive opkrævet for indefrosne feriemidler for medarbejdere, der har ret til udbetaling, siger Lisbeth Riis, Head of HR Legal i Azets

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.965