Ny dansk opfindelse vil gøre rørbæring lettere og billigere
”Det må kunne gøres lettere, det her”.
Der kan opstå mange gode ideer af at undre sig over arbejdsgangene på en byggeplads, hvis man har en notesbog ved hånden. Den sorte notesbog har fulgt Henrik Pommergaard i mere end 20 år. Henrik er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, men har arbejdet med byggeledelse og kalkulation indenfor jord, kloak og beton i en længere årrække.
Den langsomme og dyre løsning er den såkaldte opstropning, hvor rør bliver hængt op under byggerier på blød bund eller under dæk i etageejendomme. Opstropningen sker traditionelt med et system i rustfrit stål og med flere små dele og møtrikker, som skal samles på byggepladsen i alt slags vejr, og oftest skal monteres på rør før disse lægges. Omfanget er ikke blevet mindre med årene, efterhånden som der bliver bygget på grunde med blød bund i eksempelvis Ørestaden og i Nordhavnen i København, og langs Køge Kyst for bare at nævne nogle.
”Jeg har flere gange ligget søvnløs om natten og spekuleret på, om alle de små dele til opstropning var sat ordentligt på. Det er et helvede at lave om på senere. Og samtidig har du en udfordring med korrosion i de bærende konstruktioner, samt kondens og varmeledning fra stålet,” fortæller Henrik Pommergaard fra Dansk Bygggekomponent.
En løsning til tiden
Løsningen på hvordan det kunne gøres lettere, opstod, da Henrik Pommergaard mødte Allan Johnsen fra A Johnsen Industri i Farum, der producerer plastik til både design, medico-industrien og andre tekniske løsninger. Kunne han producere en opstropning i nylonplast, der kan sættes direkte på uden værktøj?
”Vi kom i gang i 2019 og har brugt et par år på design og udvikling. Vi ville lave en løsning, der var så simpel, at folk på byggepladserne med det samme kunne se fordelene, så de ikke blev smidt over i hjørnet. Lærlingen kan sætte de her stropper på lige før fyraften, ”fortæller Henrik Pommergaard, der har udregnet rigtig mange tilbud på rørlægning gennem tiderne.
Og her er fordelen til at forstå: ”Med den gammeldags opstropning regnede vi med, at man kunne montere en fire-fem stålophæng i timen til færdigt arbejde. Her kan vi montere 20-30 stykker. Og samtidig er de væsentligt billigere i indkøb og bedre for klimaet end rustfrit stål,” siger Henrik Pommergaard, der har fået systemets ydeevne gennemprøvet af Teknologisk Institut.
”Rådgiverne tænker meget traditionelt; at ophænget skal være rustfrit stål. Men man skyder gråspurve med kanoner. Levetiden på vores stropper er over 100 år og dermed væsentligt længere end de rør, vi bruger i dag. Stropperne er ikke elastiske og har en bærebredde på fire centimeter. De overholder derfor BYG-ERFA’s krav” slutter Henrik Pommergaard fra Dansk Byggekomponent, der er blevet indstillet til Veluxfondens Bygningskomponentpris for den innovative løsning.