23948sdkhjf

Gamle boligblokke bliver til fundamentet under Høje-Taastrups nye rådhus

Høje-Taastrup Kommune er med i pionerprojekt, hvor fundamentet til kommunens nye rådhus bygges med genbrugsbeton. Der er nemlig revet boligblokke ned i Taastrupgård, og betonen er af så god kvalitet, at den kan bruges til rådhusets fundament i stedet for ”blot” at bruges til underlag til veje og stier. 

Betonen er støbt af CE-mærkede materialer under en akkrediteret, certificeret produktionskontrol. Betonen har således gennemgået et omfattende testprogram og er blevet kvalitetssikret. Det skriver Høje-Taastrup Kommune i en pressemeddelelse. 

Støbningen af fundamentet gik i gang i begyndelsen af marts, og det projekt er resultatet af et samarbejde mellem kommunen, boligselskabet KAB, betonproducenten Unicon, affalds- og ressourcevirksomheden Norrecco, betonlaboratoriet Pelcon og entreprenøren Casa. Med andre ord hele kæden fra nedrivning og nedknusning af betonfundament til betonblanding, betonproduktion og byggeri.

Fakta: Nyt Rådhus Høje-Taastrup

Rådhuset Rådhuset er tegnet af PLH Arkitekter og ALL, og det bygges af CASA.

  • Byggeri: Otte etager plus tagterrasse og kælder
  • Areal: Cirka 8.600 kvm plus cirka 980 kvm kælder
  • Grundareal: Cirka 5.650 kvm

Rådhuset på cirka 9.600 kvm bliver ifølge parterne den første større offentlige bygning i Danmark, hvor der anvendes genbrugsbeton. Der skal bruges 1088 ton genanvendt tilslag fra Taastrupgård til rådhuset, hvilket svarer til cirka 27 lastbillæs råstoffer, der ikke skal graves op af jorden.

– Det er ressourcebesparende og indlysende fornuftigt at genanvende betonen fra de udtjente dele af Taastrupgård i nærmiljøet - og så danner genbrugsbetonen både reelt og i overført betydning det kommende bæredygtige fundament til det nye Høje-Taastrup C, siger Peter Laugesen, adm. direktør for betonlaboratoriet Pelcon.  

Kræver god planlægning

At støbe med genbrugsbeton kræver dels god planlægning: Når man skal anvende beton, skal man i god tid i kontakt med nogen, der skal af med beton. Dels skal man følge betonen i alle led – nedrivning, nedknusning, betonblanding med mere for at holde den i en god kvalitet. 

– Vi har gennem en årrække arbejdet for at flytte grænserne for genanvendelse af beton, og her er cirkulære samarbejder om ambitiøse projekter som dette afgørende for at fremme genbrugsbeton i den danske byggesektor, forklarer teknologichef Ib Bælum Jensen fra Unicon, i meddelelsen. 

Beton udgør fortsat det væsentligste byggemateriale, og vi ser derfor store perspektiver i en øget genanvendelse af byggematerialer fra gamle bygninger i ny beton til nye bygninger i Danmark, hvor ressourceeffektivitet og grøn omstilling står højt på dagsordenen, fortsætter han. 

Det nye rådhus forventes at være indflytningsklar i slutningen af 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109