23948sdkhjf

Green Lighthouse certificeres for sin bæredygtige profil

Den CO2-neutrale bygning er et vellykket eksempel på offentligt-privat samarbejde. Nu har den opnået LEED guld-certificering.
Omtrent to år efter åbningen af Green Lighthouse på Københavns Universitet er det CO2-neutrale byggeri blevet LEED guld-certificeret.

LEED-certificeringen (Leadership in Energy and Environmental Design) er en amerikansk metode til at bedømme bygningers bæredygtighed. Certificeringen vedrører fem områder, hvorunder man definerer og bedømmer en bygnings bæredygtighed; grund og placering, vandforbrug, energiforbrug, materialer og indeklima.

Green Lighthouse har opnået 68 point og har dermed fået guld-certificeringen. Der skal 60 point til for at opnå guld og 80 for at opnå en platinum-certificering.

- Når Green Lighthouse bliver Danmarks første certificerede bæredygtige bygning, er det et vigtigt signal om, at innovative samarbejder mellem offentlige institutioner og private virksomheder kan skabe unikke resultater på det grønne område. Og så vil guldmedaljen givet højne forståelsen og interessen for bæredygtighedscertificeringer i byggebranchen, siger Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard.

Inspiration til dansk certificering
Green Lighthouse, som har været genstand for stor interesse siden første spadestik, er et bidrag til Københavns Universitets mål om at blive et af de grønneste campusområder i Europa. Samtidig har den proces, der blev sat i gang med LEED-certificeringen, været med til at starte en dialog om en bredere og mere holistisk dansk bæredygtighedsordning.

Parterne bag Green Lighthouse, der består af repræsentanter fra Bygningsstyrelsen under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, Københavns Universitet, Velux, Velfac, CCO, Cowi og Københavns Kommune, tænkte en mulig LEED-certificering ind allerede i projekteringen af Green Lighthouse. Dengang fandtes der ikke et dansk certificeringssystem til bæredygtige kontorbyggerier.

Green Lighthouse blev bygget som demonstrationsbyggeri i forbindelse med klimakonferencen COP15 i København i 2009 med stærkt fokus på energiforbrug og vedvarende energi. Samtidig var der i partnerskabet fokus på monitorering af bygningens faktiske energiforbrug for derved at kunne optimere bygningen.

- Det er regeringens ambition, at Danmark er helt i front på det grønne område. Gode intentioner gør det dog ikke alene. Det vigtigste er de initiativer, som konkret omstiller samfundet. Green Lighthouse er sådan et konkret initiativ på alle parametre – og nu er det også certificeret for det, Martin Lidegaard.

Næste skridt: DGNB Denmark
Green Lighthouse er også blevet udvalgt til at deltage i pilotprojektet om at opnå den nye danske DGNB Denmark-certificering, som bliver tildelt i midten af 2012. DGNB Denmark er karakteriseret ved, at alle bæredygtighedsaspekter medtages – også de sociale, de økonomiske og de klimamæssige.

Målet med at deltage i denne certificering er at opnå en optimal bygning – også når det kommer til bæredygtighed. Det er forventningen, at DGNB Denmark, i højere grad end LEED, favner bæredygtighedsbegrebet i forhold til danske forhold. Der vil efterfølgende være fokus på at sammenligne de to ordninger, deres processer og resultater, for at kunne vurdere, hvilken værdi de giver både ejer og lejer.

Fakta om Green Lighthouse
Green Lighthouse er opført i 2008-2009 som Danmarks første offentlige CO2-neutrale byggeri. Huset er en 950 m² rund, grøn bygning, hvor det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet holder til. Green Lighthouse er de studerendes hus.

Bygherre: Bygningsstyrelsen, under Klima,- Energi- og Bygningsministeriet
Bruger: Københavns Universitet
Strategisk Partner: Velux og Velfac
Totalentreprenør: Hellerup Byg
Arkitekt: Christensen og Co. Arkitekter A/S
Ingeniør: Cowi

Læs mere om Green Lighthouse på: http://greenlighthouse.ku.dk .

Fakta om DGNB-Denmark
DGNB-Denmark er en ny certificeringsordning under DGNB, som analyserer en bygning ud fra de tre dimensioner, der tilsammen giver et billede af bæredygtigheden: Miljøet, Det sociale, Økonomi. Det betyder, at det ikke blot er energiforbruget og materialerne, der analyseres, men også indeklimakomfort, kunst og bygningens rumlige fleksibilitet.

De forskellige bæredygtige tiltag i DGNB-Denmark-certificeringen vægtes på følgende vis:
• Miljømæssig kvalitet (22,5 %)
• Økonomisk kvalitet (22,5 %)
• Social kvalitet (22,5 %)
• Teknisk kvalitet (22,5 %)
• Proceskvalitet (10 %)

Grunden og placeringens kvalitet er uden for hovedkarakteren, men skal angives.

Kilde: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11