23948sdkhjf

Klimatilpasning med kæmpe pumpe og sluse

I forbindelse med byggeriet af Urban Mediaspace har Aarhus Kommune valgt at bruge 44 mio. kr. på at klimatilpasse Aarhus Å. Projektet er netop blevet godkendt.
Ved højvandet tilbage i 2007 var vandet i Aarhus Å 10 cm fra at oversvømme den indre by. Derfor har Aarhus Kommune i forbindelse med anlægsarbejdet af Urban Mediaspace Aarhus – Multimediehuset og de nye havnearealer valgt at klimatilpasse Aarhus Å med en investering på 44 mio. kr.

Projektet er netop godkendt af myndighederne, og det betyder, at etableringen af et omfattende sluseanlæg og én af Danmarks allerstørste pumpestationer kan ’gå i vandet’.

Fremover bliver Aarhus midtby således bedre sikret mod fremtidige oversvømmelser fra de stigende vandmængder.

’Usynlige’ pumper
Det er rådgivningsvirksomheden Alectia, der står bag klimasikringen af åen, og projektleder Alex Laursen fortæller om projektet:

- Da Aarhus' midtby ligger i en ådal, er dele af byen meget følsomme over for forhøjet vandstand i bugten og åen. Opmålinger af havnen og langs åen viser, at der er risiko for oversvømmelser af store arealer og værdier. Klimatilpasningen betyder, at Aarhus indre by i højere grad bliver sikret mod fremtidige oversvømmelser fra bugten og havnen, siger han.

Klimatilpasningen kommer til at bestå af en sluse, der under normale vandstandsforhold er åben. Alex Laursen forklarer, at man, ved forhøjet vandstand, kan lukke sluseporten og dermed forhindre vandet fra bugten i at løbe ind. Samtidig sørger én af Danmarks største pumpestationer – med en kapacitet på op til 18 m3/s eller 65.000 m3/time – for, at åen ikke løber over sine bredder. Vandet bliver i stedet pumpet ud i havnen, og pumperne etableres, så de ikke bliver synlige i det daglige.

Klimatilpasningen kan gøre gavn andre steder
Klimasikringen af Aarhus Å er den første af sin art herhjemme, men en række andre byer kan få gavn af en lignende løsning, mener Alex Laursen:

- Klimatilpasningsløsningen med sluseanlæg og pumpestation er interessant for flere andre danske byer, der er udsatte på grund af de stigende vandmasser. Eksempelvis har Åbenrå, Vejle og Randers lignende placeringer ved kysten, og de vil også på sigt blive nødt til at forholde sig til klimaforandringerne, vurderer han.

Udover opgaven med at klimatilpasse Aarhus Å, herunder at udføre modelberegninger, projektere, udbyde og føre tilsyn med udførelsen er Alectia samtidig rådgivende ingeniør på Urban Mediaspace Aarhus. Det bliver det hidtil største bygge- og anlægsprojekt i Aarhus Kommune med et budget på ca. 1,9 mia. kr. Det prestigefyldte byggeri kommer bl.a. til at indeholde et nyt Multimediehus med det største automatiske p-anlæg i Europa med plads til 1.000 biler.

Fakta om Urban Mediaspace Aarhus
Urban Mediaspace Aarhus omfatter opførelse af Multimediehuset, et automatisk parkeringsanlæg med 1.000 pladser, nye havnepladser, klimasikring af midtbyen, frilægning af den sidste del af Aarhus Å samt omlægning af infrastrukturen i området.

Multimediehuset bliver Aarhus’ nye hovedbibliotek og skal også indeholde en række andre funktioner bl.a. Borgerservice, multisal, børneteatersal, café og arealer til udleje. Multimediehuset og p-anlægget er efter planen klar til brug i slutningen af 2014, mens havnepladserne og resten af projektet står færdigt ved udgangen af 2015.

Aarhus Kommune er bygherre og Realdania og Realdania Byg bidrager med cirka 700 mio. kr. til projektet. Det bidrag er en forudsætning for, at projektet kan realiseres. Bidraget består dels i en investering i et innovativt parkeringsanlæg med plads til 1.000 biler og dels i tilskud til udviklingen af et spændende og levende havnebyrum.

Kilde: Alectia

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096