23948sdkhjf

Adserballe & Knudsen færdig på 407 prisbelønnede Frederiksberg-boliger

I dag afleveres bebyggelsen Solbjerg Have til bygherren Frederiksberg Forenede Boligselskaber (FFB) efter en tre år lang helhedsrenovering, der har givet den bevaringsværdige bebyggelse med 407 boliger et markant løft. Det skriver Adserballe & Knudsen i en pressemeddelelse. 

Adserballe & Knudsen, Arkitema og Wissenberg har udført projektet.  

Hovedmålet med renoveringen har været at forbedre et belastet indeklima og opgradere en nedslidt klimaskærm, samtidig med at det har været et fokuspunkt i projektet at fastholde den oprindelige arkitektur.

Prisbelønnet bebyggelse

Solbjerg Have er et alment byggeri, der blev opført i 1970’erne og taget i brug i 1980. Det er en bilfri bebyggelse, hvor de fleste boliger har altan eller forhave. 

Byggeriet er tegnet af Fællestegnestuen og har vundet flere arkitekturpriser for den rige variation i boligtyper, facader og materialer, som står i kontrast til meget af samtidens monotone byggeri.

– Solbjerg Have er et ikonisk byggeri, som er opført med stor veneration for fællesskabet og god arkitektur, fortæller Christian Thorup, der er senior projektleder hos KAB og byggeforretningsfører for FFB, i pressemeddelelsen. 

Udfordringer at forene et 50 år gammelt byggeri med nutidens krav

Klimaskærmen har gennemgået en omfattende renovering, der inkluderer betonreparationer, kuldebrosisolering, udskiftning af mere end 450 vinduespartier, etablering af nye terrasser i tagboliger og asbestsanering af taget. Tagets oprindelige udtryk er genetableret med i alt 12.500 kvm bølgeplader. 

Indtil renoveringen var bølgepladerne en funktionel del af klimaskærmen, men i den nye fortolkning er de monteret på en tagpapkonstruktion, der i virkeligheden er tæt i sig selv. På samme måde er byggeriets orange skorstene bevaret, selv om kanalerne er muret til i bunden. I begge tilfælde er løsningerne valgt for at bevare den oprindelige arkitektur i projektet. 

– Der har været et bredt fagligt ønske om at fastholde arkitekturen fra både Landsbyggefonden, stadsarkitekten, bygherre, beboerne og os i teamet. Tagkonstruktionen er et eksempel på en langtidsholdbar løsning, der byggeteknisk er bedre end det eksisterende byggeri og samtidig bevarer det oprindelige udtryk, siger projektleder Lars Bancroft fra rådgiver Arkitema i pressemeddelelsen. 

Han forklarer, at det har givet mange udfordringer at forene et 50 år gammelt byggeri med nutidens krav til indeklima, energiforbrug og materialekvalitet: 

– Vi har skullet udviklet mange løsninger, fordi byggeriet er så specielt. Bare det at sætte stillads op er indviklet på grund af bebyggelsens terrasserede indretning. I mine øjne er det lykkedes på grund af et bredt samarbejde, hvor idéerne er kommet på bordet på tværs af fagene. 

Foruden renovering af klimaskærmen omfatter projektet etablering af balanceret ventilation i boligerne, renovering af badeværelser, ombygning til ældreboliger, renovering af tag og diverse facadearbejder. 

Der er i forbindelse med renoveringen derudover monteret 260 kvm solcelleanlæg med en kapacitet på 32.000 kWh, som driver et nyt mekanisk ventilationsanlæg med genvækst. 

Fuld stop i en måned

Det tværfaglige samarbejde har ifølge gruppen bag renoveringen været et varemærke; FFB, Arkitema, Wissenberg, Adserballe & Knudsen samt g underentreprenørerne har arbejdet tæt sammen. Alle parterne er enige om, at det er lykkedes at skabe en tillidsfuld relation, der har gjort det lettere at træffe de svære beslutninger.

- Der skal bare være én part, der sidder med korslagte arme, for at det ikke fungerer, men her har alle spillet sammen og budt ind med gode idéer og løsninger, siger Lars Bancroft. 

Påstanden om det gode samarbejde blev afprøvet allerede tidligt i projektet, hvor teamet besluttede at bremse byggeriet fuldstændigt i en hel måned. Efter at have gennemført et indledende pilotprojekt indså teamet, at etapeinddelingen ikke var optimalt indrettet, og at der var brug for at lægge mere tid ind i processen.

- Solbjerg Have er en kompleks bebyggelse, hvor der måske er 30-40 forskellige lejlighedstyper, og oven i det er der i årenes løb blevet bygget så meget om herude, at boligerne aldrig ser ud, som du forventer det, siger projektleder Joachim Nielsen og fortsætter:

- Vi investerede en del tid i starten af projektet på at få fuldstændigt styr på processerne, og det har betalt sig på den lange bane, da vi i den sidste del af sagen kunne skære markant ned på tiden.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125