23948sdkhjf

Boligforening prøver noget helt nyt med boligbyggeri ved Aalborg

Himmerland Boligforening går nu i gang med etablering af den næste afdeling, denne gang på Fenris Allé i Godthåb godt 10 km sydvest for Aalborg. 

24 familieboliger fordelt på etagebyggeri og rækkehuse, som sammen med et fælleshus udgør en samlet enhed, bliver der tale om. 

– Vi sigter efter et enkelt udtryk, der i materialevalg og farvesætning kan lede tankerne hen på tørreladerne på de tidligere Zincks fabrikker, hvor man tørrede træskafter til håndværks- og landbrugsredskaber. På den måde er der i afdelingen en klar reference til industrihistorien på og omkring Godthåb Hammerværk, fortæller direktør Ole Nielsen, Himmerland Boligforening. 

Bebyggelsen får form som en åben firlænget gård, så der opstår et fælles gårdrum, hvor der ifølge Ole Nielsen etableres et orangeri, et overdækket areal som kan benyttes hele året. Desuden vil der langs boligerne være mindre opholdsarealer. 

Ligner en totalentreprise 

I forhold til de oprindelige planer, hvor boligforeningen havde seniorboliger i tankerne, er der ændret lidt. 

Afdelingen spænder fra to- og treværelses boliger på 72 og 91 kvm til fireværelses rækkehuse på 110 kvm. Det varierede boligudbud skal både tiltrække aleneboende seniorer og unge familie. 

Den nye afdeling ventes at koste i omegnen af 47 mio. kr. Den nødvendige accept fra Aalborg Byråd er på plads, og efter planen kan de første beboere flytte ind i slutningen af 2022. 

Hvilken udbudsform der bliver tale om, er dog ikke faldet på plads endnu. 

– Den lille størrelse giver nye muligheder, og det ligner en totalentreprise, siger Ole Nielsen men understreger: 

– Vi er ikke sikre endnu, men det bliver vi snart. 

På rådgiversiden er skitserne til projektet udført af Norconsult. 

Varmepumper i en fjernvarmeby

Aalborg er med Ole Nielsen ord ”en fjernvarmeby”, men på Fenris Allé gør man noget nyt: Det bliver boligforeningens første byggeri, der får opvarmning med varmepumper.

Og det er bare ét element i projektets arbejde med klimahensyn og bæredygtighed:

– Det ligger os meget på sinde at skabe en afdeling, hvor miljøhensyn i både bygge- og driftsfasen er i højsædet, fortæller Ole Nielsen.

Samtidig bliver byggeriet udført med højisolerede paneler med træbeklædning og optimal begrænsning af energitab og -forbrug. Ved at benytte det meget tynde isoleringsmateriale til facaderne vinder man yderligere indvendigt.

– Så får vi ikke ”tykke” vægge, men vinder nogle kvadratmeter med denne type isolering, forklarer Ole Nielsen og uddyber, at byggeriets omfang gør, at boligforeningen tør binde an med metoden:

– Vi tror meget på konceptet og vil følge det tæt. Men skal vi prøve noget, er det en god størrelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.089