23948sdkhjf

Fundamentsag: Betonfirma afsløret for fem år siden

BG Beton, der har leveret beton til fundamentet under et omdiskuteret 86 meter højhus i projektet Bryggens Bastion på Amager, fik i 2015 frataget sit certifikat med tilbagevirkende kraft på to år.

Det skriver Ekstra Bladet.

Selskabet ejes af Bach Gruppen, der efterforskes for blandt andet dokumentfalsk i forbindelse med højhusbyggeriet på Amager, hvor der er konstateret en langt lavere styrke i fundamentet, end hvad der er godkendt. Den store entreprenørvirksomhed fik for nylig ransaget flere adresser. 

Et certifikat er nødvendigt før selskaber må levere beton til større konstruktioner, og det var Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, der dengang trak sit certifikat af BG Beton i Nordhavn og advarede i kraftige vendinger mod selskabet. 

- Alle, der siden 30. april 2013 har modtaget produkter fra BG Beton A/S, Nordsøvej 15, 2100 København Ø, bør derfor være opmærksomme på, at Dancert ikke kan bekræfte, at produkterne opfylder certificeringskravene – uanset at produkterne kan være leveret med henvisning til certifikat hos Dancert,' lød det i en pressemeddelelse, som Dancert udsendte i juni 2015. 

Med andre ord er der opført et ukendt antal byggerier i perioden, som indeholder beton, der officielt ikke lever op til de krav, man stiller til det vigtige byggemateriale. Byggerier kan altså være ulovlige og måske endda farlige.

Har aldrig hørt om en lignende sag 

Niels-Jørgen Aagaard, direktør for Institut for Byggeri og Anlæg på DTU har aldrig hørt om en lignende sag. 

- Hvis en certificering trækkes tilbage, sår det tvivl om alt den beton, som den pågældende leverandør har lavet i den periode, hvor certifikatet kaldes tilbage. Det vil være en alvorlig mavepuster for dem, som har anvendt den pågældende beton, siger han og understreger, at han udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag.

Hos Dancert vil man ikke komme ind på, hvad der konkret gjorde, at man trak certifikatet med tilbagevirkende kraft. 

- På det tidspunkt (i juni 2015, red.) kan vi se, at der har vi ikke længere tillid til produktet. Vi kommer i besiddelse af noget, der rager bagud i tid, og derfor vælger vi at tilbagekalde certifikatet i en periode langt tilbage, siger Jørgen Baadsgaard-Jensen, direktør i Dancert, og uddyber: 

- For det er selvfølgelig vigtigt, at dem der har fået produkterne bliver opmærksomme på, at der kan være problemer, siger han.

Nøglemedarbejdere er ikke hos BG Beton mere

Bach Gruppen har ikke ønsket at stille op til interview eller svare på Ekstra Bladets spørgsmål. I stedet har selskabet sendt en generel udtalelse. 

- Dette tema er også en del af den omfattende interne efterforskning, vi har igangsat. Denne undersøgelse er blandt andet besværliggjort af det faktum, at de involverede nøglemedarbejdere og ledelse ikke er hos BG Beton mere, skriver Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen, i en mail. 

Undersøgelser af højhusets fundament er stadig i gang for at fastslå, hvad den ringe beton betyder for bygningens sikkerhed. Københavns Kommune beordrede 18. september byggeriet stoppet. 

Forsidefoto: Colourbox

Artiklen er en del af temaet Betonskandalen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112