23948sdkhjf

Dom: Snød med løn for 27 millioner kr

Medicinalgiganten Ferrings nye prestigebyggeri ud mod Øresund i Kastrup har siden 2018 været præget af sager om social dumping og slagsmål med italienske entreprenører, og nu sætter projektet en kedelig rekord. Det skriver Fagbladet 3F.

Med en ny dom fra Arbejdsretten skriver Ferring-byggeriet sig ind i historiebøgerne som den største danske sag om social dumping målt i kroner i øre.

To italienske selskaber, der har arbejdet på milliardprojektet, Edil Planet fra Verona og RI.DA fra Bologna, er 10. september dømt af Arbejdsretten til at betale mere end 28 millioner kroner i erstatning og bøder for systematisk løndumping af 150 udenlandske bygningsarbejdere.

Regningen til Edil Planet lyder på 27 millioner kroner. Det er det højeste beløb i en enkeltstående sag om social dumping, og det trumfer de store sager fra Metro Cityringen i København.

- Det er social dumping i en uhørt grad, og det er den største enkeltstående kendelse, vi nogensinde har set. Hvis man ser på byggeriets størrelse og budget, så er det værre end på metrobyggeriet, som ellers har været den største sag, vi i 3F har stået overfor, siger Michael Severinsen, der er faglig konsulent i 3F Byggegruppen.

Hvor Metro Cityringen samlet havde sager om løndumping for 103 millioner kroner ud af en entreprisesum på lidt over 25 milliarder kroner (i 2020-priser), er regningen for underbetaling på Ferrings byggeri nu oppe på 36,5 millioner kroner.

Og prisen for Ferrings nye hovedsæde er vel at mærke “kun” 1,1 milliarder kroner.

Lektor Jens Arnholtz fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet mener også, at der er tale om en rekordstor sag.

- Det er et meget stort beløb, der er snydt for, og det er opsigtsvækkende, at det er på et byggeri, hvor entreprisesummen er så meget mindre end på metroen, siger han til Fagbladet 3F.

Han bider også mærke i, at det igen er storentreprenører fra Italien, som står bag den omfattende underbetaling.

- Italienerne har fået øjnene op for et attraktivt dansk marked. Vi har set en udvikling, hvor de italienske selskaber for 10-15 år siden fik en fod indenfor, blandt andet på metroen, og i dag sidder de på mange af vores helt store anlægsprojekter. Og det går igen, at de enten ikke kan eller vil forstå det danske system, siger forskeren.

I juli 2019 og juni 2020 blev tre andre italienske entreprenører på Ferrings prestigebyggeri dømt til at betale i alt 8,5 millioner kroner for at have brudt overenskomsten.

Michael Severinsen fra 3F Byggegruppen har fulgt sagen fra starten, og han mener, at både Ferring og udviklingsselskabet Soundport A/S, der fungerer som bygherre på det nye medicinalhovedsæde, har svigtet.

- De burde have sat hårdt ind over for de italienske firmaer på et tidligt tidspunkt. De kunne have tilbageholdt deres betaling og sørget for, at de underbetalte medarbejdere blev kompenseret. Nu er det fællesskabet, der kommer til at samle regningen op efter dem, og det gør mig ærligt talt rasende. Ferring gemmer sig bag fine hensigtserklæringer, men i virkeligheden er de fuldstændig ligeglade med det danske system og de mennesker, der har betalt prisen for deres nye milliardbyggeri, siger Michael Severinsen.

Han henviser til, at de italienske selskaber, der er dømt til at betale millionerstatninger og -bøder, er løbet fra regningen, mens en dansk fond er trådt til og har udbetalt erstatning til de underbetalte bygningsarbejdere fra Ferring-byggeriet.

Det er Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, som er finansieret af de danske virksomheder, der indtil videre har udbetalt otte millioner kroner.

Hos Ferring henviser man til Soundport A/S, der er bygherre på det nye domicil.

Her understreger bestyrelsesformand Eric Korre Horten, at de italienske selskaber, der er blevet dømt for løndumping, ikke længere er på byggepladsen.

- Og vi har et meget, meget stort økonomisk mellemværende med hovedentreprenøren MPNM (også et italiensk firma, red.), som langt overstiger de erstatningsbeløb og bøder, firmaerne er blevet pålagt at betale i retten.

- Vi har udarbejdet klausuler, blandt andet med hjælp fra 3F, og det er enormt beklageligt, at de har omgået dem, men det er jo ikke med vores gode vilje eller medvirken. Jeg vil gerne understrege, at vi har det skidt med, at vi har haft sådan nogle røvere og banditter på vores byggeplads. Men at de bedrager, kan jo aldrig blive vores problem, siger Eric Korre Horten.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097