Egen Vinding & Datter har bygget skæve boliger i København
Boligforeningen 3B har sammen med Københavns Kommune bygget i alt 34 såkaldt skæve boliger til hjemløse på henholdsvis Oliefabriksvej og Kongelundsvej i Tårnby samt Hulgårdsvej i Københavns Nordvestkvarter.
Tirsdag den 22. september slog de første boliger dørene op for de nye beboere, der hver får cirka 30 kvm til rådighed med eget toilet og bad samt faciliteter til madlavning.
Fra start til slut har der været fokus på at skabe bæredygtige, robuste boliger med godt indeklima og behagelige fysiske rammer for beboerne, fortæller projektleder Jan Ploug fra entreprenørfirmaet Egen Vinding & Datter, som har stået for opførelsen af de skæve boliger.
– Boligerne er opført som åndbare huse, hvor vi hele vejen igennem har anvendt naturmaterialer, der af sig selv kan regulere fugten og derved bidrage til et sundt og behageligt indeklima. Der er ikke behov for mekanisk ventilation, og de fleste af materialerne kan demonteres og efterfølgende genanvendes, siger Jan Ploug i en pressemeddelelse.
De skæve boliger er opbygget som træhuse med hør- og papiruldsisolering, og væggene er indvendigt beklædt med ubehandlede fermacell fibergipsplader monteret med et særligt skruesystem. Skruesystemet gør, at pladerne nemt kan skrues fri og udskiftes efter behov, og samtidig sidder skruerne pænt og symmetrisk.
Gennemtestet huskoncept
Til de specielle boliger har Egen Vinding & Datter anvendt fermacell-fibergipsplader leveret af James Hardie Danmark. Forud for valget af fibergipsløsningen havde entreprenøren testet den over to døgn for at kunne forsikre bygherre om, at den kunne klare hverdagens forskellige udfordringer.
Det er ikke første gang, at Egen Vinding & Datter kaster sig ud i en test af mulige løsninger for at se, hvad der fungerer bedst, før byggeriet går i gang: Bag firmaets koncept med åndbare huse ligger således mange forsøg med forskellige løsninger og sammensætninger af materialer.
Blandt andet lavede Egen Vinding & Datter i nedbørsåret 2018 et vellykket forsøg med at lade en åndbar råhus-konstruktion stå uafdækket gennem flere måneder, uden at det efterfølgende skabte problemer med fugt i det færdige hus.