Dansk teglsten generation 2.0 til miljørigtig eksport
Højteknologifonden støtter udviklingen af en ny energibesparende og multifunktionel byggesten. Ambitionen er øget produktivitet og styrkelse af Danmarks position inden for cleantech.
Men kravene til ydermurens isoleringsevne skærpes løbende, murtykkelsen vokser tilsvarende, og det koster boligareal.
Derfor er Gråsten Teglværk og Egernsund Tegl gået sammen med Teknologisk Institut og Aalborg Universitet om at revolutionere det murede byggeri. Med en ny type teglsten forventer parterne at kunne spare 10 cm i tykkelse uden at forringe isoleringsevnen.
Et væsentligt teknologispring
Produktet er døbt ”CleanTechBlock” og består af en kerne af isolerende glasskum omgivet af teglstensskaller på begge sider. Stenen vil få alle de kendte, gode egenskaber fra murværk, men vil samtidig halvere energiforbruget og CO2-belastningen i produktionen.
Parternes ambition er at skabe et salgbart nyt byggeprodukt med eksportpotentiale på 250 mio. kr. fem år efter etablering af produktionen. Målet er at udvikle blokmursløsninger, der øger produktiviteten ved opførelse, og som er konkurrencedygtige på afgørende parametre som pris, energi, indeklima og æstetik.
Før man når så langt, venter dog et udviklingsarbejde blandt de forskere, der er tilknyttet projektet:
- Vi skal udvikle og optimere glasskummet, så det bliver lettere og bedre isolerende, og vi skal kombinere kernen med tegl, så det opnår en samlet styrke. Det vil betyde et væsentligt teknologispring, siger sektionsleder Abelone Køster, Teknologisk Institut.
Projektet ” CleanTechBlock – New insulating sandwichblock from waste material” løber over en periode på tre år og har et samlet budget på 14,3 mio. kr. Heraf bidrager Højteknologifonden med 7,7 mio. kr.