23948sdkhjf

Den første fællesbyggede boligkarré er rejst

Bygningskroppen til det godt 5.000 kvm store boligkarré på Køges Søndre Havn står nu i fuld højde, og flaget vajede på det 24 meter høje hus, da bygningsarbejdernes indsats torsdag blev fejret med et rejsegilde. 

Danmarks første beboerdrevne byggeprojekt i større skala markerer hermed en milepæl. 

- Det er ikke noget helt almindeligt hus vi er ved at bygge, og det giver selvfølgelig også nogle udfordringer for håndværkerne. Derfor er der ekstra god grund til at anerkende deres store indsats i dag, siger foreningens formand Christian Hansen i en pressemeddelelse. 

Fællesbyg Køge Kyst er Danmarks første eksempel på et byggefællesskab efter tysk forbillede, hvor beboerne er gået sammen for at opføre en hel boligkarré. Undervejs har der været udfordringer blandt andet med at finansiere byggeprojektet, og her er Selskabet for Billige Boliger trådt til med en hjælpende hånd. 

- Takket være håndværkerne er Fællesbyg nu meget tæt på at blive virkelighed. Bygningen står her, snart kommer de farverige facader på, og om godt syv måneder flytter beboerne ind. Siden fællesbyggerne greb styringen for tre år siden, har deres indsats været et eksempel til efterfølgelse - og vi håber, at det kommer til at inspirere til byggefællesskaber andre steder i landet, hvor vi i øvrigt også gerne vil samarbejde om at få det til at lykkes, siger Line Røtting Dornan, adm. direktør for Selskabet for Billige Boliger. 

Mange kommunikative snitflader i spil

Selskabet for Billige Boliger, som blandt andet arbejder for at fremme byggefællesskaber i Danmark, var oprindelig med til at starte Fællesbyg-projektet i et partnerskab med Tegnestuen Vandkunsten og byudviklingsselskabet Køge Kyst, og i dag varetager selskabet bygherrerollen efter en nonprofit-model – med Jönsson som totalentreprenøren, der koordinerer alt håndværksarbejdet. 

- At bygge et hus som dette er en krævende og virkelig spændende opgave, som vi er meget glade for at have ansvaret for. I kraft af projektets komplekse karakter som fællesbyggeri er der en del kommunikative snitflader i spil, ligesom mange faglige kompetencer krydser hinandens veje. Jeg er glad for den stærke opbakning vi har mødt hos alle projektets involverede, ikke mindst blandt håndværkerne, der alle har ydet en fantastisk indsats, lyder det fra adm. direktør Thomas Normann fra Jönsson.

Fællesbygs nye hus er tegnet af Vandkunsten i tæt dialog med beboerne om både helheden, fællesarealerne og de enkelte boliger. Huset består af 45 lejligheder, som er velegnet til både børnefamilier, singler og par. 

Det farverige byggeri er efter planen klar til indflytning i foråret 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109