23948sdkhjf

Gentagelser giver gevinst i renoveringer

Gentagelser og godt forarbejde fremmer produktiviteten i almene renoveringer, viser ny rapport

Almene renoveringer er for alvor kommet på dagsordenen.

Regeringen har netop meldt ud, at der i 2020 og 2021 skal igangsættes renoveringer af almene boliger til en samlet værdi på 18,3 mia. kr og at der frem mod 2026 skal renoveres for i alt 30 mia. kr. Midlerne kommer fra Landsbyggefonden, der nu frigives til renovering af 453 projekter omfattende 72.000 boliger

Almene renoveringer er meget komplekse byggeprojekter, som ofte støder ind i udfordringer undervejs. Derfor har Dansk Byggeri udgivet en folder, der skal hjælpe byggeriets parter til at styre uden om de største faldgruber.

Folderen er et sammendrag af et stort forskningsprojekt, hvor forskere fra Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg fulgte renoveringen af Hjortegården i Herlev fra 2015 til 2018, som entrerenørvirksomheden Enemærke & Petersen udførte. - Renoveringen af Hjortegården er et skoleeksempel på de udfordringer, vi støder på i renoveringer af alment byggeri.

Fremmer forståelsen
Udadtil fremstod bebyggelsen som et meget ensartet montagebyggeri, men da der først blev åbnet op, var der et utal af variationer i lejlighederne.

Det viser rapporten også

Ved renovering af almene boliger, er det bydende nødvendigt at have beboerne på sin side. Følger beboerne ikke instrukserne fra bygherren og byggeledelsen, kan det forsinke renoveringen betydeligt. På Hjortegården oplevede håndværkerne flere gange, at beboerne ikke var hjemme til at lukke dem ind, når de skulle renovere lejlighederne. Omvendt var beboerne flere gange ude for, at håndværkerne ikke kom på de varslede tidspunkter.
Det mindskede produktiviteten på projektet.
Der skal kommunikeres på et væld af forskellige kanaler under en renovering. Der skal både være trykt information, opslag på sociale medier, digitale nyhedsbreve og personlig kontakt. Først når hele kommunikationspaletten er i brug, kan man være sikker på, at alle er informeret
Dårlige oplevelser cirkulerer let blandt beboerne, mens gode historier ikke nødvendigvis bliver delt i samme omfang. Derfor skal de ansvarlige for beboerkommunikationen køre en offensiv strategi og være på forkant med begivenhederne.
Rapporten findes på Dansk Byggeris hjemmeside: www.danskbyggeri.dk

- Gang på gang kom der overraskelser, som mindskede produktiviteten og trak byggesagen i langdrag. Derfor anbefaler forskerne at bruge digitale scanninger fremfor registreringer. Det er den eneste sikre metode til at opnå et komplet billede af bygningsmassen, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse.

Trods de mange variationer fra lejlighed til lejlighed i Hjortegården var der også en del gentagelser. Især altanarbejdet viste sig at rumme mange ensartede arbejdsgange, som fremmede produktiviteten. Derfor kan byggeledelsen med fordel planlægge arbejdet efter gentagelserne.

- Gentagelser fremmer forståelsen. Produktiviteten går op, og mængden af fejl går ned. På Hjortegården kan vi se en klar produktivitetsfremgang i de blokke, hvor der er flest altaner. Gentagelserne gør det ganske enkelt nemmere at huske processerne fra gang til gang. Derfor kan det være smart at planlægge renoveringsprojektet, så der kommer flest mulig gentagelser på kortest mulig tid, siger Michael H. Nielsen.

Prøveboliger med måde
Prøveboliger er et ofte anvendt værktøj i renoveringsværktøjskassen - også på Hjortegården, hvor de gav værdifulde indsigter i den kommende facaderenovering.

Men prøveboligerne blev for omfattende og endte med at forsinke byggeprojektet. Derfor skal værktøjet bruges med måde.

- Prøveboliger er en god metode til at afdække udfordringer i et kommende byggeprojekt, men det må ikke blive for omfattende. På Hjortegården opførte man prøveboliger i en hel etageblok og en rækkehusblok. Det var alt for stort. Forstudiet skal begrænses, så prøveboligerne ikke bliver et projekt i sig selv, siger Michael H. Nielsen.

Han peger samtidig på, at det er vigtigt at indhøstede erfaringer benyttes ved planlægning og gennemførelse af de mange almene renoveringer som skal realiseres i de kommende år.

Forskningsprojektet er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.373