23948sdkhjf

Nu skal radonsikring på dagsordenen

Med overgangen til BR10 er radonsikring blevet et vigtigt område at tænke ind i byggeprojekter – og dermed også et nyt forretningsområde i byggebranchen.
Der er stadig mange inden for byggebranchen, der ikke tager højde for, at da BR10 trådte i kraft i år, blev grænseværdien for radon samtidig sat ned fra 200 Bq/m³ til 100 Bq/m³ for nybyggeri.

Det siger ingeniør Jesper Bruun Petersen fra rådgivningsvirksomheden Niras, der i det daglige beskæftiger sig med at rådgive omkring netop radon.

Ifølge Niras-ingeniøren er det nødvendigt med et holdningsskifte omkring radonsikring af vores boliger:

- Først og fremmest, så tyder mange målinger på, at gennemsnitskoncentrationen er højere, end vi tror. Der bliver i dag sjældent foretaget målinger af radon i nybyggeri, og derfor er radon endnu ikke rigtigt på den juridiske dagsorden. Men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der kommer fremtidige retssager, hvor folk får øjnene op for problemstillingen – og her vil mange få et chok, vurderer han.

Nye boliger lever ikke op til radon-kravene i BR10
Jesper Bruun Petersen er projektleder i Niras og har været med til at udarbejde materiale til Erhvervs og Byggestyrelsen, ligesom han underviser og rådgiver om radon på både universiteter, virksomheder og ved offentlige instanser.

I år var Jesper Bruun Petersen med til at udarbejde en rapport, baseret på 16 huse i et nybyggeri, hvor alle boligerne blev testet for radon. I byggerierne blev der anvendt forskellige former for kantmembraner, hvilket er den gængse løsning i byggeriet i dag. I halvdelen af husene blev der efterfølgende målt over 100 bq/m³.

- Rapporten, som ligger frit tilgængeligt på Niras hjemmeside, viser tydeligt, at hvis man bygger, som man altid har gjort, så lever boligerne ikke op til BR10. Hvor det før var en anbefaling, så er det nu et lovkrav, påpeger Jesper Bruun Petersen.

Holdninger stemmer ikke overens med virkeligheden
Problemet med en kantmembran-løsning er, at det kan være svært at bygge 100 % tæt, da der let kan trædes små huller i membranen. Og selv huller på under 0,5 mm giver frit lejde til transport af sundhedsskadelige mængder af radongas til indeklimaet.

Markedschef Michael Lindberg fra Isola forklarer:

- Den mest effektive løsning på radon i bygninger er en radonbrønd, der giver aftræk fra undergrunden til op over husets tagryg. Den kan anvendes både til nybyg og eksisterende byggeri, og det er den løsning, der oftest bliver brugt i bl.a. Sverige, Norge, England og USA, siger Michael Lindberg, der opfordrer til et opgør med ’vi-gør-som-vi-plejer’-filosofien:

- Almindelige borgere er i dag som regel uvidende om de nye krav til radon, men det er ikke stort bedre blandt håndværkere, entreprenører og ingeniører. Her er holdningen, at radonsikring er dyrt og besværligt, hvilket ikke længere er tilfældet, lyder det fra Isolas markedschef.

Kræver måske et par retssager
Hos Isola har man haft radonsikring i sortimentet fra dag 1, og ifølge Michael Lindberg har det længe været et overset område i Danmark sammenlignet med Norge, Sverige og England.

- Jeg frygter, at virkeligheden først ændrer sig, når vi har haft et par retssager. På den anden side så ser vi også, at de unge murere er meget interesseret i lovændringer, som åbner op for nye forretningsområder, slutter Michael Lindberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094