Første ordre til dansk beton-iværksætter
En vigtig milepæl er opnået for Abeo A/S, der netop har solgt sin superlette betonløsning til et 4.500 m² stort undervisningsbyggeri på DTU.
Året efter blev virksomheden Abeo A/S etableret i et samarbejde mellem DTU, venturefonden SEED Capital og en gruppe forretningsfolk. Nu har den nye opstartsvirksomhed så fået den første ordre på sit betonelement, der skal anvendes til en del af en ny 4.500 m² stor undervisningsbygning på DTU.
”Bygning 324”, som projektet hedder, kommer til at indeholde faciliteter til undervisning, forskning, administration og udstilling. De nye betonelementer skal anvendes til 400 m² indendørs gangbroer, der vil forbinde seks separate bygningsdele i to plan. Byggeriet opføres af Pihl & Søn og forventes at stå færdigt i 2012.
Gamle materialer – ny kombination
Byggeriet er en vigtig milepæl for den unge virksomhed, som det sidste år har arbejdet på at gøre sin opfindelse kommercielt anvendelig. Derfor er første leverance et vigtigt skridt i den rigtige retning.
Abeo testede i foråret sit nye betonelement i fuld skala med positive resultater, og med det første salg i hus er selskabet klar til at gå fra udviklingsvirksomhed til salgsvirksomhed.
Det specielle ved Abeos betondæk er, at det er baseret på en kombination af almindelig beton og letbeton – en idé der faktisk har hentet sin inspiration fra de gamle romerske byggeprincipper. Kombinationen af de to ellers velkendte materialer giver et meget lettere dæk, der samtidig kan spænde markant længere.
Men selvom Abeos opfindelse spås et kæmpe potentiale, er konkurrencen hård. I dag domineres markedet af det 50 år gamle huldæk, som anvendes i stor stil både herhjemme og i udlandet.
- Huldækket er et gammelt og velkendt system, som alle i branchen er vant til at bruge, men det har mange problemer – bl.a. i forhold til lyd og brand. Fx er lydkravene i det nye bygningsreglement lige blevet skærpet så meget at huldæk skal op at veje 440 kg. per kvadratmeter, hvilket ikke bare er dyrt for miljøet men også pengepungen. Til sammenligning kan et SL-Dæk med blot 300 kg. per kvadratmeter opfylde de nye lydkrav, uden man behøver foretage sig yderligere, siger Kristian Hertz som er både opfinder og medstifter af Abeo.
Et dansk eventyr med internationale perspektiver
Abeo er på mange måder en succeshistorie om en opfindelse fra et dansk universitet, der rent faktisk formår at komme ud på markedet, og potentialet er ingen i tvivl om. Således udpegede Dansk Aktieanalyse i år Abeo som den ene blandt seks danske opstartsvirksomheder med størst vækstpotentiale.
Men også udlandet har fået øjnene op for virksomheden. Sidste år blev de kåret til verdens mest lovende cleantech virksomhed ved ”VM i Cleantech”, der blev afholdt i Sillicon Valley i USA, foran virksomheder fra 30 andre lande. Spørger man selskabet om nøglen til succesen er opskriften klar.
- Den vigtigste årsag til, at vi allerede et år efter etableringen står med et færdigtestet produkt og første bestilling i hånden har uden tvivl været det optimale samarbejde mellem den tekniske opfinder og ikke-tekniske forretningsfolk. Vi har været igennem en udviklingsproces, hvor vi flere gange har måttet sige til vores tekniker, at det kan være nok så godt at gøre vores produkt 5 % bedre, men hvis det samtidig betyder at vores produktionspris fordobles, så har vi ingen forretning, forklarer Alexander Wulff, der er én af medstifterne.
Det fremtidige økonomiske fundament for Abeo er også sikret. Der er netop rejst 11 mio. kroner i venturekapital fra investoren SEED Capital. Pengene skal bl.a. bruges på at skalere forretningen og få produktet på markedet.