Coronakrise: Tegnestue sætter alle ned i løn
Tegnestuen Kullegaard mærker nu så stort pres fra den omfattende coronakrise, at ledelsen har indgået en aftale med alle 55 medarbejdere om, at de går 20 pct. ned i både tid og løn.
Også ledelsen går ned i løn, men ikke tid.
Det bekræfter adm. direktør Kasper Kullegaard over for Licitationen - Byggeriets Dagblad. Han peger på, at det er afgørende at der kan ageres på den korte bane, men mere vigtigt end nogensinde før, at der også er det ”lange lys” på, så virksomheden er fremtidssikret.
- Vi er sat tilbage i forhold til nogle ting, men er ikke ude i at skulle afskedige. Til gengæld ved vi ikke, hvor lang tid den her situation varer, så det er afgørende at vi agerer i den her for os alle nye virkelighed. Så vi er meget tilfredse med, at det har kunnet lade sig gøre at lave en fælles aftale, siger Kasper Kullegaard.
Skridtet kommer efter, at tegnestuen de seneste uger har haft sværere ved at opretholde nye ordrer på grund af lukkede byggepladser og udskudt sagsbehandling.
- Vi får stadig ordrer, og mange kan vi få aktiveret med det samme, så stor tak til vores faste samarbejdspartnere. Men der er også spændende nye kunder, hvor vi ikke kan komme ud og lave for eksempel bygningsregistreringer, hvor vi ikke kan tage de indledende møder, og der er stadig kommuner, som det kan være svært at komme igennem til, siger han.
Ansvarlige at gøre
Kasper Kullegaard understreger at tids- og lønnedgangen skal ses som "rettidig omhu":
- Vi forsøger at være på forkant med tingene. Vi ved ikke, hvor lang tid situationen varer. Men der er godt tryk på ordrene, og jeg tror, vi kommer ok ud af det. Så derfor nytter det ikke at gå ud og lave afskedigelser nu, for vi har stadig en klar forventning om, at vi kommer styrket igennem det her. Det er det, vi har set Kullegaard gøre i tidligere kriser, og det vi tror, vi vil se igen. Vi har troen på fremtiden, siger han.
Selskabet har imidlertid i tidligere år haft tilbagegang, vedkender direktøren sig.
- Det er ingen hemmelighed at de seneste årsregnskaber ikke har været tilfredsstillende. Selvom dette havde været tilfældet, og vi havde den velsmurte maskine med stor likviditet, så havde vi stadig ageret på samme måde, for det her er det ansvarlige at gøre som virksomhedsejer, siger Kasper Kullegaard.
Hvad angår 2020 er året for svært at skitsere, mener den adm. direktør, men siger, at det nuværende skridt selvfølgelig vil kunne afløses i regnskabet.
- Når man i praksis går 20 procent ned i medarbejderstaben, så er det klart, det vil kunne mærkes på omsætningen og derfor selvfølgelig også på den oprindelig budgetteret bundlinje, siger han.
Taget godt imod
Kasper Kullegaard ønsker ikke at gå i detaljer med aftalens øvrige indhold for de 55 medarbejdere. Men medarbejderne har taget godt imod tiltaget, siger Kasper Kullegaard:
- Det her presser selvfølgelig nogle økonomisk. Men overordnet har folk taget rigtig flot imod, at vi har taget et så drastisk skridt. Så stor cadeau til vores medarbejdere. Jeg fornemmer klart en udbredt forståelse for, at det er nødvendigt. Og de er selvfølgelig også glade for, at det i første omgang - og det håber, vi bliver ved - ikke har krævet nogle afskedigelser.
Imidlertid har direktøren efterlyst, at regeringens trepartsaftale i højere grad adresserer videns- og løntunge brancher.
- Vi kan ikke bruge de hjælpepakker, der er nu. Vi kunne godt haveønsket at de forskellige aktører i branchen havde været skridtet foran med lignede fællesaftaler men når dette er sagt, er det rigtig godt, at der er landet en aftale, så andre i branchen ikke skal ud at opfinde den dybe tallerken.