23948sdkhjf

Det vidste du sikkert ikke: Skruefundamenter giver mega-store klimagevinster

Jagten på CO2-besparelser er for alvor gået ind. Her er byggebranchen en af de store klimasyndere, men branchen har et stort og hidtil overset potentiale for at sænke CO2-udledningen fra husbyggeri.

Ved at fundere huse på skruefundamenter af stål, fremfor på traditionelle randfundamenter af beton, sænkes CO2-udledningen fra fundamenteringen med op mod 90-95 pct. For et træhus på 170 kvm spares der over 12 tons CO2, svarende til en mindre dansk husstands årlige CO2-aftryk eller 13 flyrejser tur-retur mellem København og Los Angeles.

Det viser en rapport fra virksomheden Fremtidens Fundament baseret på fundering med skruefundamenter fra den tyske producent Krinner. Den dokumenterer de store CO2-besparelser på en række træhus- og modulbyggerier, hvor der blev valgt Krinner-skruer fremfor betonfundering. I de sammenlignende beregninger er der taget højde for CO2-udledningen fra produktionsteknologi, materialer, mængder, transport og byggeproces.

Optimering af materialeforbrug sparer CO2
- Vi vidste, at skruefundamenter er langt mere bæredygtige end beton, men ikke at de sparer så meget CO2, som de i virkeligheden gør. Det betyder, at byggebranchen kan levere vigtige bidrag til den grønne omstilling, blot ved at skifte til en anden måde at bygge fundamenter på, fortæller Rune Roepstorff Nissen, direktør i Fremtidens Fundament.

- Klimaaftrykket fra traditionelle randfundamenter virker måske overraskende højt, men de kræver meget beton fra en energikrævende produktion med stor CO2-udledning. Skruefundamentering er afstemt efter det enkelte byggeri, og materialeforbruget er langt mindre. Når alle forhold indregnes, er det en afgørende klimagevinst, siger Rune Roepstorff Nissen, direktør i Fremtidens Fundament.

Krinner fremstiller skruefundamenter i hjembyen Strasskirchen i Sydtyskland og i Bulgarien. Begge steder med brug af nyeste produktionsteknologier. Det betyder optimeret energiforbrug, sikkerhed for stålkvalitet og ensartede produkter.

Til alle parcelhuse og sommerhuse
Klimagevinsterne er størst ved at bygge træhuse og andre lette konstruktioner på skruefundamenter. Til et 170 kvm træhus går der typisk 45 skruefundamenter. De vejer 1,5 tons og har en samlet CO2-udledning på et tons fra fabrik til de står i jorden. Et tilsvarende betonfundament kræver 80 tons beton og stålarmering - hvor alene armeringsstålet vejer mere end hele skruefundamenteringen.

De store materialemængder for betonfundamentet resulterer i en CO2-udledning på 14,5 tons og dermed en besparelse på 12 tons CO2 eller 92 % for træhuset funderet på skruefundamenter.

Betonfundamenter til træ-og murstenshuse er nogenlunde ens, men træhuse er let byggeri og behøver derfor ikke så mange skruefundamenter, som huse i tegl og beton. Det gør skruefundamentering af træhuse og andet let byggeri endnu mere klimavenligt og billigere - også billigere end betonfundamentering.

Parcelhuse af letbeton og teglsten er tungere og skal stå på flere skruefundamenter, men opnår stadig markante CO2-besparelser. Skruefundamentering er derfor aktuelt for størstedelen af de over 5.000 parcelhuse og et par tusinde sommerhuse, der bygges hvert år.

- Træ er dog et mere bæredygtigt materiale at bygge med, så vi anbefaler at bygge flere huse af træ for at opnå de største CO2-gevinster, siger Rune Roepstorff Nissen.

Regn selv på CO2-besparelsen
Bygherrer, der skal bygge nyt hus eller tilbygge, kan selv beregne, hvor meget CO2 de sparer ved at bruge skruefundamenter i stedet for beton. På Fremtidens Fundaments hjemmeside ligger CO2-beregneren frit tilgængelig sammen med rapporten om udledningen fra de to funderingsmetoder.

- Vi håber, at rigtig mange har lyst til at se, hvor meget CO2 de kan spare. Det kan måske være med til at skubbe på den grønne omstilling. De kommende 10 år skal Danmark sænke CO2-udledningen med 70 %. Det når vi kun, hvis vi optimerer alle led af produktionsprocessen, og her kan Krinner-skruerne effektivt sænke CO2-aftrykket fra en vigtig del af vores byggeproces. Vi skal hele vejen rundt for at nå målet, lyder opfordringen fra Rune Roepstorff Nissen.

FAKTA OM SKRUEFUNDAMENTER
Fremtidens Fundament er leverandør og installatør af skruefundamenter. Et Krinner skruefundament er en moderne variant af punktfundering med fortrængningspæle, men udført i genbrugsstål og forsynet med et gevind.
Et skruefundament erstatter et randfundament af beton og bidrager direkte til en lavere miljøbelastning og CO2-reduktion. Skruefundamenter kan nemt tages op og genanvendes eller indgå i et nyt cirkulært kredsløb.
Forsynet med katodisk beskyttelse er beregnet levetid +200 år. Fremtidens Fundament arbejder sammen med en lang række af byggeriets grønne frontløbere, og skruefundamenter bruges til alt fra enfamilieshuse og rækkehuse til halbyggeri, støjhegn, byrumsinventar, efterfundering mm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063