23948sdkhjf

I Holbøll-familien er der plads til særlige behov

I Holbøll holder man sammen, som var man familie. Virksomheden forsøger at rumme alle medlemmer af Holbøllfamilien, og det gælder også de medarbejdere som grundet sygdom eller misbrug har særlige behov. Holbøll er en stor spiller i den danske byggebranche. Siden Holbølls begyndelse i 1947 er virksomheden drevet som et familieforetagende. Den familiære ånd har forgrenet sig ud i alle dele af virksomheden, hvor mange af medarbejderne har været i rigtig mange år.

Den gode og nære relation er nøglen til succes
Holbøll tager ansvar for sine ansatte, og bestræber sig på at have et nært kendskab til hver enkelt medarbejder. Hvis en medarbejder bliver ramt af en udfordring, såsom alvorlig sygdom eller misbrug, prøver Holbøll at hjælpe.

”Når tæppet bliver revet væk under en, og livsplaner og forventninger til livet bliver sat på pause, kan det være altafgørende, at man kan fortsætte med sit arbejde. Hos Holbøll er der ingen, der kigger skævt til en medarbejder med handicap, eller en som er ramt på anden vis. Selvom man er udfordret, kan man kan stadig være en del af vores fællesskab og føle, at man er med til at gøre en forskel", forklarer Alexandra Holbøll, der selv er flexjobber på 15 timer i PR- og marketingafdelingen.

Det sociale ansvar
Virksomhedskulturen i Holbøll har altid bygget på socialt ansvar, og virksomheden er ikke i tvivl om, at der er mange fordele forbundet med at holde fast i de ansatte, der har været i virksomheden i mange år.

”Man kan vinde meget på at beholde medarbejdere, der bliver udfordret af sygdom eller misbrug. De har en kunnen og viden, som stadig kan bruges, bare på en anden måde. Nogle gange er det færre timer, der skal til. Andre gange kan det være en hjemmearbejdsplads. Vi tager altid udfordringen op og tager et socialt, bæredygtigt ansvar”, forklarer Alexandra.

Gregers Sørensen – En ildsjæl og mentor
Gregers Sørensen har gennem mange år fungeret som frivillig misbrugskonsulent hos Holbøll. Gregers har siden 1983 været ansat som værkfører i Holbøll og sideløbende assisteret kollegaer med at komme i misbrugsbehandling. Gregers er en ildsjæl og har stået til rådighed som støtte- og kontaktperson for at kunne fastholde kollegaerne i arbejde. I dag er Gregers på pension, men er fortsat tilknyttet Holbøll på frivillig basis.

Ole Nielsen – ”Der bliver taget hånd om os, som var vi familie”
Èn af dem Gregers har hjulpet, er Ole Nielsen, han er rørlægger hos Holbøll. Da Ole Nielsen var ny hos Holbøll, opdagede Gregers, at Ole drak for meget. Efter aftale med ledelsen henvendte Gregers sig til Ole og kørte ham til misbrugscentret i Vordingborg. Gregers blev kontaktperson for Ole, og fragtede ham til AA-møder og sørgede for han tog sin antabus. I dag er Ole ude af sit alkoholmisbrug, og han er Gregers og Holbøll meget taknemmelig.

”Jeg var nok fortsat i mit misbrug, hvis ikke Holbøll havde støttet op om min afvænning. Jeg skulle jo til AA-møder i arbejdstiden, og det bakkede alle op om. Holbøll er et familiefirma, hvor man tager ansvar for hinanden. Der bliver taget hånd om os, ligesom hvis vi var en familie, og jeg håber at være en del af virksomheden helt til det sidste”, siger Ole Nielsen.

Dorthe Kristiansen – ”Holbøll har haft min ryg gennem hele forløbet”
Dorthe Kristiansen er flexjobber hos Holbøll efter et langt kræftforløb. Inden sygdommen ramte, var Dorthe kontorassistent med ansvar administrative opgaver. Dorthes sygdomsforløb var uforudsigeligt, og hun måtte ofte melde fra til arbejdet grundet behandlinger og senfølger af kemobehandling. Udover den fysiske udmattelse resulterede det også i dårlig samvittighed.

”Jeg havde konstant dårlig samvittighed overfor min arbejdsgiver, det plagede mig meget i lang tid. Men de har udelukkende udvist forståelse og aldrig presset mig til at arbejde mere, end jeg kunne“, forklarer Dorthe Kristiansen, flexjobber hos Holbøll.

Dorthes sygdomsforløb udviklede sig, og Dorthe måtte erkende, at udsigterne om at komme tilbage på fuldtid blev mindre. I det forløb mødte hun stor forståelse og velvilje fra Holbølls side, som løbende tilpassede Dorthes opgaver og hjalp med at sætte en hjemmearbejdsplads op til hende.

”Nogle går psykisk ned under sådan et forløb. Det ville jeg måske også have gjort, hvis ikke jeg havde haft Holbøll i ryggen. De har fra starten udvist en kæmpe velvilje til at beholde mig i medarbejderstaben – på mine nye præmisser. Det, at man ikke bare bliver smidt væk, når man bliver syg, men stadig bevarer en tilknytning til arbejdsmarkedet, giver en følelse af, at man stadig er noget værd og kan bidrage med noget. Det har betydet uendelig meget for mig og min helbredelse, at jeg har følt, jeg stadig var noget værd. Det har givet mig håb, og gør det stadig”, siger Dorthe Kristiansen.

Efter halvandet år med sygemeldinger fik Dorthe, i samarbejde med Holbøll og kommunen, udarbejdet en aftale om flexjob. I dag arbejder Dorthe ca. 15 timer i ugen, og den faste struktur og de klare rammer giver hende ro til at hele efter det lange forløb.

Rune V. Oggesen – ”Holbøll ser det jeg kan, i stedet for det jeg ikke kan”
Rune Oggesen er uddannet rørlægger og var entreprisemedarbejder hos Holbøll, da han i 2010 fik stillet diagnosen sklerose. I takt med han fik flere symptomer, måtte han sygemelde sig uden at vide, om han kunne vende tilbage på fuldtid.

”Da jeg  ygemeldte mig, mødte jeg stor forståelse og en velvilje til at imødekomme de nye behov, jeg havde fået. Jeg var meget ked af det i den periode, da jeg frygtede, at jeg skulle sige farvel til arbejdsmarkedet for altid. Jeg har altid arbejdet, lige siden jeg var helt ung, så tanken om ikke at kunne gå på arbejde og bidrage med noget var angstprovokerende for mig”, forklarer Rune V. Oggesen, flexjobber hos Holbøll.

Men Rune behøvede ikke at sige farvel til arbejdsmarkedet. Holbøll fandt i samarbejde med kommunen en flexjobordning til Rune, som gør, at han i dag kan arbejde, selvom han har sklerose. I dag arbejder Rune tre timer, tre gange om ugen, hvor han går til hånde på værkstedet, reparerer pumper og andre ad-hoc opgaver.

”Nogle dage er bare bedre end andre. De dage jeg er frisk, kan jeg arbejde lidt længere, og de dage jeg er træt, kan jeg arbejde lidt mindre. Der er fuld fleksibilitet fra virksomhedens side, både i forhold til opgaver og tid. Det er ofte mine ben, der driller, så jeg har fået specialfremstillede, lette sikkerhedssko, så jeg kan holde ud at gå længere. Holbøll går virkelig langt for at imødekomme mine nye behov, og jeg føler, de kan se, at jeg virkelig kan bidrage med noget. De ser det, jeg kan, i stedet for det jeg ikke kan”, slutter Rune Oggesen.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093