23948sdkhjf

Rådgiver samler træmænd og luger ud i børnesygdommene

Hos det rådgivende ingeniørfirma Moe har man i mere end tyve år bygget i træ. Blandt andet har Moe stået bag det prisbelønnede Lisbjerg Bakke, og nu har ingeniørvirksomheden samlet sine træmænd i et nyt videnscenter. Ambitionen er, at der skal endnu mere træ ind i dansk byggeri.

– Vi vælger at gøre det, fordi der er enormt meget snak om bærende konstruktioner i træ, men vi vil gerne sætte fokus på helheden, for der er rigtig mange aspekter, der skal spille sammen, hvis man skal lave et vellykket træbyggeri, fortæller projektleder Dagmar Øye til Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

Derfor har Moe nu sat et hold af specialister inden for brand, akustisk, indeklima, Cost Management, bæredygtighed og – i sagens natur – trækonstruktioner. Blandt andet på opfordring fra interesseorganisationen Træ i Byggeriet, hvor man ser frem til samarbejdet.

– Det glæder mig på alle tænkelige måder, og behovet er i den grad til stede. At udvikle branchens kendskab og erfaring omkring træbyggeri kræver, at vi alle vil dele den viden, vi har, og her bliver det vigtigt at tilbyde markedet og branchen en bred faglig forståelse, som kan sikre gode gennemtænkte løsninger, udtaler Martin Tholstrup, formand for Træ i Byggeriet og adm. direktør i Taasinge Elementer i en pressemeddelelse.

Der er kæmpe interesse
At behovet – og efterspørgslen – er til stede, er man heller ikke i tvivl om hos Moe.

– Ser man på et eksempel som Lisbjerg Bakke, er det jo langt fra et af vores største projekter, men interessen omkring det har været kæmpestor, og det er også et af de projekter, der har været mest pressedækning af, fortæller Dagmar Øye.

Det nye videnscenter bliver ikke en fysisk enhed, forklarer projektlederen, men hvor kompetencerne før var spredt i Moes forskellige divisioner, har man nu fået mere samling på.

– Nu kan vi tilbyde én indgang til al vores viden om træbyggeri, som Dagmar Øye formulerer det.

Med det nye tiltag håber Moe, at endnu flere kan få gavn af ingeniørkæmpens erfaringer udi træbyggeri.

– Vi har alle sammen en interesse i at lave godt byggeri i træ, og det er rigtig vigtigt, at vi får luget ud i de børnesygdommene, som jo helt naturligt er en del af at bevæge sig ind på et nyt felt, lyder det fra Dagmar Øye.

Tradition for tegl og beton
Gennem de senere år er der i takt med den bæredygtige dagsordens indtog kommet stadigt stigende fokus på træ i byggeriet. Så hvorfor er andelen af træ i byggeriet ikke steget tilsvarende? Det er et spørgsmål, der ifølge Dagmar Øye findes flere svar på.

– Her snakker mange om brandkrav som en hindring, og det er selvfølgelig også en udfordring, men i virkeligheden tror jeg, det i langt højere grad handler om tradition; i Danmark har vi simpelthen bare været vant til at bygge rigtig meget i tegl, sten og beton, lyder projektlederens vurdering.

Traditioner forgår som bekendt ikke så let, men med Moes nye videnscenter har den danske byggebranche fået endnu en håndsrækning til at løfte andelen af træ på landets byggepladser. Og ifølge Dagmar Øye burde det være en ganske opnåelig målsætning.

– Det er jo ikke, fordi det er sværere at bygge i træ – der skal bare overvejes nogle andre ting, slår den nyslåede projektleder fast.

Artiklen er en del af temaet Træ i byggeriet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125