Energiløsninger driver virksomheden
Kristian Andersen valgte at blive selvstændig for godt tre år siden med hovedvægten på at levere billige varmeløsninger.
Det er hårdt, når der er travlt i den forholdsvis nystartede virksomhed, som den 33-årige og klejnsmede-uddannede mester etablerede for tre år siden med hovedvægten på rådgivning og udførsel af energibesparende løsninger som især jordvarme, varmepumper og biobrændsel. Ikke kun fordi han i sin tid kunne se en forretningsmulighed i et af tidens og fremtidens mest brandvarme emner, men i bund og grund fordi det interesserer ham. Alternativ energi er en passion for ham.
- Vi har aldrig haft så travlt som nu. Vi har også andre opgaver, men det er hovedsageligt at optimere og energiforbedre på vvs-delen, som vi har meget travlt med. Helt typisk og grundlæggende efterspørger folk en billigere varmeløsning. En billigere driftsløsning på langt sigt selv om investeringen er meget stor. 150.000-200.000 kroner er meget at investere i en opvarmningsløsning, men i dag, hvor folk ofte bruger 30.000-40.000 kroner på olie om året, er der alligevel en tilbagebetalingstid på under syv år, fortæller Kristian Andersen til DS-Bladet.
Kombinerer sol- og jordvarme
Han begyndte som selvstændig i juni 2008 og i dag er der i alt tre ansatte, en tekniker og en vvs- og energimontør, der også har KNO-uddannelsen. Dermed er virksomheden både autoriseret til vvs-installationer og montør af køleanlæg. Dertil kommer ægtefællen på deltid på kontoret.
Virksomheden tilbyder bl.a. en slags combi-anlæg eller en solvarmepumpe, som Kristian Andersen udtrykker det:
- Vi integrerer sol. Og jordvarme i ét system, men én styring og et kredsløb. Det er den samme væske, vi har i både solfangerne og i jorden. Systemet har været på markedet i en del år, men det har ikke været særlig udbredt. Slet ikke i Danmark. Den gamle skrøne om, at solvarme i kombination med jordvarme ikke kan betale sig, lever desværre i bedste velgående mange steder endnu. Men i dag kan vi mange flere ting med solen, end vi kunne tidligere med et separat anlæg.
Viden om grøn energi hos alle ansatte
Lige nu regner firmaet på et aktivt hus, der skal installeres med jord- og solvarme, solceller og aktiv ventilation med køl via jordslange og opvarmning via solen. Med andre ord et projekt med kombinationen af solceller, solvarme og jordvarme, køl og ventilation, der skal spille sammen.
Et energihus, der i øvrigt bygges i flamingo med indstøbt beton i kernen.
- Vi kunne i virksomheden måske godt leve af andre vvs-løsninger og køre rundt og skifte fru Olsens vandhaner, men det er bare ikke der, at passionen ligger. Virksomhedens tre ansatte, mig selv inklusiv, er interesseret i grøn energi. Jeg har ansat mine folk efter deres viden om grøn energi. Det er det, vi vil, og det er det, vi kan. Og vi har et godt bagland med vores leverandører og de løsninger, vi kører med, siger Kristian Andersen.
Kristian Andersen har netop indkøbt 60 kvadratmeter solfangere, der skal kombineres med solvarmepumpen i egen privat bolig. Solvarme-pumpens integrerede styring vil akkumulere den store mængde solenergi i henholdsvis varmtvandsbeholder, gulvvarme, swimmingpool/ 3.000 liter akkumuleringstang eller i jorden.
- Til sidst, men ikke mindst, kan vi ved vinterdrift forvarme vores indgående brine via indirekte solvarme. Via solvarmepumpens styring kan vi tillade os at opsætte 60 kvm solvarme uden risiko for overophedning.
Artiklen er tidligere bragt i DS-Bladet nr. 12, 2011
Kilde: DS-Bladet