23948sdkhjf

Se planerne: Nye højhuse og hoteller i Aarhus’ Sydhavnskvarter

Et højhus på mere end 100 meter, to hoteller samt plads til kultur og socialt udsatte. 

Det er kerneelementer i bydelsplanen for udviklingen af 75.000 kvm i Aarhus’ Sydhavnskvarter, som nu er klar efter et års arbejde. 

Siden Team A. Enggaard A/S og PFA Ejendomme Lav ApS i januar 2019 vandt betinget køberetter til de første arealer i Sydhavnskvarteret har parterne sammen med Aarhus kommune arbejdet på bydelsplanen, der mandag skal behandles af Magistraten i Aarhus. 

Byliv før byrum før bygninger 

Bydelsplanen omhandler de funktioner, byrum og bygninger, som i henhold til Udviklingsplanen skal kendetegne området. Bydelsplanen skal danne grundlag for den efterfølgende kommune- og lokalplanlægning. 

Byliv før byrum før bygninger har ifølge parterne været et styrende princip i samarbejdet for byudviklingen i den nordlige del af Sydhavnskvarteret.

Aarhus' nye skyline
Den nordlige del af Sydhavnskvarteret er omfattet af Aarhus Kommunes Højhuspolitik og vil med bydelsplanen blive en ny del af en skyline i Aarhus. 

Højst blandt de nye bygninger er et kontorbyggeri på mere end 100 meter, viser bydelsplanen. Dermed vil det række højere end Domkirken og hotel- og kontorbyggeri City Tower på 94 meter lige vest for området. Dog kan det hurtigt blive lillebror, hvis Ejendomsselskabet Olav de Lindes planer for et højhus på hele 146 meter på nærliggende Mindet 6 bliver til virkelighed.

Markante projekter i planerne for Sydhavnskvarteret omfattet også to nye hoteller. Ét med forventet 220 værelser, pool- og spader samt konference- og mødefaciliteter der når omkring 75 meget i højden, og et omkring på 50 meter med 170-190 værelser samt fokus på kultur og anderledes oplevelser. 

Kultur og iværksætteri på byens gulv
Hvor bylivet på byens nedre niveau i form af kulturinstitutioner, iværksætterprojekter og faciliteter for byens socialt udsatte møder den høje by, der rejser sig ovenpå dette levende gulv. 

Området syd for Jægergårdsgade ønskes bebygget i mindre grad. Den sydlige del af Sydhavnskvarteret vil således fremstå med en meget stor andel af historiske bygninger.

Aarhus Kommune tager hul på planlægningen af Sydhavnskvarterets sydlige del i 2022. 

”Powerhubs” 
Nord for Kulkransporet, den gamle kulbro der omdannes til en hævet park og forbindelse, organiseres bydelen i ”Powerhubs”. Et powerhub er en koncentration af mennesker og faciliteter inden for samme brancheområde.

Det giver samtidig mange af Sydhavnens nuværende aktører mulighed for at blive i området, og tages som udtryk for, at det er lykkedes at samle en lang række af aktører, der alle repræsenterer de ønskede visioner og strategier for udviklingen af Sydhavnskvarteret.

Med bydelsplanen bevares bydelens nordvestlige og sydøstlige hjørner også som byrum for forskellige grupper af socialt udsatte. Dermed skabes der grundlag for videreudvikling af eksisterende- og etablering af nye faciliteter i disse områder. 

Hvem ha vundet hvad?

Team A. Enggaard A/S
A. Enggaards købsret i Zone B, den nordligste del af områder, fordeler sig på 21.000 kvm kontor og 900 kvm retaurant/detail. 
I Zone C omfatter A. Enggaards mulighed 20.900 kvm kontor, 11.000 kvm til hotel samt 1.300 kvm til detail/restaurant og 6.800 kvm til kultur og offentlige formål.
A. Enggaard har Aart Architects, Labland Architects, Rum3 Studio, ATP Ejendomme og Schmidt Hammer Lassen med på holdet. 

PFA Ejendomme Lav A/S
De 10.000 kvm købsretter, som PFA Ejendomme Lav får i Zone D, områdets sydligste, fordelte sig i tilbuddet på 
4.000 kvm kontor, 4.000 kvm hotel, 1.000 kvm detail og restaurant samt 1.000 kvm til kultur og offentlige funktion. 
PFA Ejendomme Lav har udarbejdet tilbuddet sammen med Kilden & Hindby, Leander Group og Briq

 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125