23948sdkhjf

Lønfest i byggeriet fortsætter trods køligere konjunkturer

I et enkelt kvartal så det ud til, at lønstigningerne i byggeriet havde toppet. Men i den seneste lønstatistik fra DA stiger de årlige omkostninger til løn 3,2 pct. i 3. kvartal 2019. Til sammenligning steg den årlige løn med 3,1 pct. i 2. kvartal 2019.

En lavere lønstigning i 2. kvartal 2019 i forhold til 1. kvartal blev tolket som et udtryk for, at presset på arbejdsmarkedet er aftagende som følge af mere kølige konjunkturer. 

Men den udvikling holdt altså ikke i 3. kvartal. 

Tallene er et tegn på, at lønfesten ikke er slut i byggeriet, hvilket forstærkes af, at inflationen samtidig er lav.

- De nye løntal fra DA bekræfter, at byggeriets lønudvikling har stabiliseret sig. De seneste seks kvartaler har den nominelle lønudvikling svinget indenfor et forholdsvis snævert bånd mellem 3,0 og 3,5%. Men grundet den lave inflation oplever byggeriets medarbejdere til gengæld i øjeblikket med flere længder, den kraftigste reallønsudvikling siden finanskrisen, skriver cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri i en kommentar til de nye løntal.

- Byggeriet er et ganske konjunkturfølsomt erhverv, og når byggeriets lønninger i øjeblikket ligger over DA-gennemsnittet, så skyldes det blandt andet, at der er større mangel på arbejdskraft i byggeriet end gennemsnitligt på det private arbejdsmarked. Men i de første 5-6 år efter finanskrisen var billedet det modsatte, hvor byggeriet således havde lavere lønvækst end DA-gennemsnittet, skriver Dansk Byggeris cheføkonom.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112