Ny uddannelse scorer høje karakterer
Der er flotte evalueringer til det første modul af Byggecentrums nye uddannelse i bygningsfysik. Samtlige kursister vil gerne anbefale modulet til andre.
Det siger konsulent Hanne Høeg Jensen fra Byggecentrum i forlængelse af, at det første hold elever netop har afsluttet energimodulet på Byggecentrums nyeste uddannelsessatsning – Bygningsfysikuddannelsen.
Energimodulet er et af i alt syv moduler, og evalueringerne tyder på, at det første modul har ramt et behov hos målgruppen:
- 90 % af kursisterne er ”enige” eller ”meget enige” i, at det faglige niveau var som ønsket. 100 % er ”enige” eller ”meget enige” i, at tilrettelæggelsen af modulet var god. Men det bedste er, at samtlige kursister på energimodulet vil anbefale uddannelsens første, vigtige modul til andre. I betragtning af, at det i høj grad er kursisternes egne anbefalinger til kolleger og venner, der fylder Byggecentrums kurser op, så tyder det på, at uddannelsen som helhed er godt på vej til at blive en succes, siger Hanne Høeg Jensen.
Sammenhængen er uddannelsens styrke
Selvom man godt kan tage uddannelsens moduler enkeltvis, så er det netop sammenhængen og helheden, der er Bygningsfysikuddannelsens helt store styrke:
- Byggeriet bliver mere og mere komplekst og uddannelserne mere og mere specialiserede. Derfor har hverken arkitekter eller ingeniører tilstrækkeligt overblik over bygningsfysikken, og manglende tværfaglige indsigt koster samfundet dyrt. Det nytter jo ingenting, at man løser et brandproblem, hvis man samtidig skaber et fugtproblem eller at man laver konstruktive løsninger, der fungerer rent statisk, men som medfører kuldebroer og kondens, forklarer Hanne Høeg Jensen.
Mange skader skyldes manglende tværfaglig viden
Dette synspunkt støtter uddannelsens faglige koordinator, Tommy Bunch-Nielsen, fra Bygge- og Miljøteknik A/S:
- Jeg ser mange eksempler på skader, der skyldes for dårlig tværfaglig viden. Altaner, der hænges på bygningen med betonplader ind ovenpå etagedækket og medfører, at der opstår en kuldebro under gulvet og senere skimmelsvamp, så alle gulvene langs facaden må tages op. Eller en skøjtehal, hvor dampspærren placeres forkert, så der opstår kondens inde i konstruktionen bare for at nævne et par af de graverende eksempler.
Ifølge Tommy Bunch-Nielsen er en del af problemet, at der ikke længere uddannes polyteknikere. Byggeriet har brug for projekt- og byggeledere, som har overblik over alle hoveddiscipliner.
- Derfor er Bygningsfysikuddannelsen en vigtig uddannelse, der potentielt kan spare de enkelte virksomheder i byggeriet og samfundet som helhed for meget besvær og mange penge. Når man har gennemført uddannelsen, vil man være i stand til at udføre projekter på en sådan måde, at alle forhold på tværs af bygningsdelenes og materialernes forskellige egenskaber er tilgodeset, siger Tommy Bunch-Nielsen.
Stadig plads til flere
Bygningsfysikuddannelsen er fordelt over følgende syv moduler, hver af to dages varighed: Fugt, lys, indeklima, brand, lyd, statik og energi.
Man kan tage modulerne uafhængigt af hinanden og i selvvalgt rækkefølge. Hvert modul slutter af med prøver og hele uddannelsen sluttes af med en eksamen.
- Vil man have det fulde udbytte af uddannelsen, er det uhyre vigtigt, at man deltager i alle syv moduler – eller i hvert fald de moduler, man ikke selv i forvejen er specialist i. På de moduler, hvor man i forvejen er specialist, er det muligt at nøjes med at tage prøven, så man alligevel kan gå til eksamen og få bevis på uddannelsen. Der er heldigvis ved at være fyldt godt op på alle moduler, men der er stadig plads til flere, siger Hanne Høeg Jensen.