23948sdkhjf

Bedre samlinger skal sikre tætte huse i 2020

Kravene til bygningers tæthed skærpes, og anbefalingerne har ændret sig flere gange. Træsektionen og Murersektionen samarbejder nu om finde de bedste tekniske løsninger.
Der er et stigende krav til bygningers tæthed. I dag er den på 1,5 liter pr. sekund pr. kvadratmeter og i 2020 skal tætheden være nede på 0,5 liter pr. sekund pr. kvadratmeter.

Men der er flere tekniske udfordringer i at nå målet. Ikke mindst, hvor forskellige materialer, bygningsdele og fag mødes i byggeprocessen, og de forskellige teknikker skal spille sammen.

- Et problem er ofte samlingsmetoderne mellem membranbanerne samt mellem membranerne og de omgivende bygningsdele, der er så væsentlige for sikring af husenes tæthed. Over de seneste årtier er der gang på gang sket ændringer i disse samlingsmetoder. I dag er man vendt tilbage til at tape samlingerne, sådan som man tidligere gjorde - men med den forskel, at det sker på fast underlag. I mellemtiden har man skullet klemme og siden fuge og klemme samlingerne sammen. Det giver forvirring, fortæller chefkonsulent Niels Strange, Dansk Byggeri.

Ansvaret ligger hos flere faggrupper
Niels Strange opfordrer derfor til, at tømrerne holder sig ajour og sørger for at få den nødvendige efteruddannelse. Ikke mindst fordi der i fremtiden vil blive stillet endnu større krav til medarbejderne og deres praktiske kunnen. Men der er mange andre, der har et ansvar, mener chefkonsulenten:

- Materialeproducenterne har også et ansvar for at sikre, at det bliver tydeligt, hvilke materialer, der egner sig bedst til de forskellige opgaver. Som det er i dag, er det ofte op til de enkelte håndværkere, som selv skal vurdere, hvilke materialer der passer sammen, og om de kan bruges til den konkrete opgave, pointerer Niels Strange.

Han mener ligeledes, at rådgiverne har en rolle at spille. Projekterne skal være bygbare, så håndværkerne ikke kommer til at stå overfor selv at skulle opfinde den rigtige løsning på byggepladsen.

- Man kan dog finde inspiration i erfaringerne fra murerfaget, som tilbage i 1980'erne havde problemer med tætning af vådrum. Her valgte man via en række anvisninger fra Statens Byggeforskningsinsitut at indføre krav om godkendte materialer, der blandt andet betyder, at vådrum i dag kun må udføres med godkendte materialesystemer. Flere af elementerne fra dette kontrolsystem kan overføres til de membransystemer, der bruges til tætning af byggeriet, forklarer Niels Strange.

Nyt samarbejde under Dansk Byggeri
De to store sektioner i Dansk Byggeri, Træsektionen og Murersektionen, har nu taget konsekvensen og indledt et samarbejde. Det skal sikre, at branchen kan være med til at reducere energiforbruget i bygninger.

De to fag vil således arbejde tæt sammen i den kommende tid for at finde de tekniske løsninger, som kan være med til at sikre, at bygningerne kan leve op til de skærpede tæthedskrav i fremtiden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111