23948sdkhjf

Svend vil bygge skæve legepladser i hele verden

Med sine farverige naturlegepladser har Svend Støvlbæk gjort finurlige kringelkroge til en millionforretning i hastig vækst

- Hvorfor tage den lige vej, når man kan slingre?

Svend Støvlbæk indrømmer smågrinende, at det egentlig er et citat fra en D:A:D-sang, der endt med at blive hans forretningsfilosofi.

- Ja, måske ligefrem livsfilosofi, spekulerer direktøren, der bestemt heller ikke kan siges at have spadseret ad den lige vej til den post.

I dag har Svend Støvlbæk en 13-14 ansatte. Når han ikke kan være mere præcis, skyldes det, at han er i fuld gang med at ansætte tre mere på værkstedet i Hillerød.

Det er herfra, Svend Støvlbæk, direktør, stifter og ejer af Hampus, drømmer om at bygge skæve og fantasifulde legepladser til børn i hele verden.

    Et boligselskab i Göteborg valgte at markere sit 50-års jubilæum med en legeplads fra Hampus
Foto: Hampus

Autodidakt legepladssnedker
Egentlig er Svend Støvlbæk uddannet pædagog. Op igennem halvfemserne arbejdede han i daginstitutioner, og da han en dag fik rollen som tovholder på en institutions nye legepladsprojekt, fødtes idéen om Hampus. 

Hampus

Hampus blev stiftet i 2002 og ligger i Hillerød

Hampus’ legepladser består af 90-95 pct. træ af sorterne eg, robinie og douglasgran fra Danmark og Mellemeuropa. Derudover bruges rustfrit stål og en smule genbrugsplast.

Træet, Hampus benytter, er kemikaliefrit, og bæredygtighed vægtes i hele produktionen.

I regnskabsåret 2017/18 havde Hampus en bruttofortjeneste på 2,4 mio. kr., og et overskud på knap 360.000.

Størstedelen af Hampus’ legepladser findes endnu i Skandinavien, men de er også at finde rundt om i verden. Der står blandt andet en i Sydkorea. 

- Jeg tænkte, at det måtte kunne gøres bedre - flottere og sjovere - og så begyndte jeg at tegne lidt, fortæller Svend Støvlbæk, der sendte et par af tegningerne til nogle tidligere studiekammerater. Derfra gik det stærkt.

- Så begyndte de at ringe og spørge, hvem der egentlig kunne bygge det her, og det var der jo ikke nogen, der kunne, fortæller han.

Det var i begyndelsen af det nye årtusinde, og naturlegepladser havde endnu ikke vundet indpas i det danske landskab, men den handlekraftige pædagog så en oplagt løsning på den udfordring.

- Ja, så måtte jeg jo gøre det selv, forklarer han.

Så Svend Støvlbæk gik i gang med at bygge legepladser. Uden nogen egentlige håndværksmæssige forudsætninger (- Jeg er heldigvis ret lærenem, forsikrer han med et grin) og uden at bekymre sig stort om begreber som forretningsplan, skalering og eksportstrategi.

I dag skyder Svends legepladser op verden over, og planen, der nu revideres hvert år, er at fastholde en årlig omsætningsvækst på 50 pct.

Folklore og finurligheder
Hampus bygger legepladser, der består næsten udelukkende af træ. Vinklerne er skæve, og universerne trækker på inspiration fra alt mellem himmel og jord, men også fra de helt nære omgivelser. I Haninge, en forstad til Stockholm, har man netop opført en temalegeplads, der tager udgangspunkt i byens historie med små bygder og drivhuslandbrug.

- Vi gør et stort arbejde med at sætte os ind i den lokale kultur og folklore, så vi kan skabe noget, der fortæller en historie. Dels er historiefortælling enormt vigtigt for børn, og så er det her med forskellige kulturer bare skidespændende at arbejde med, fortæller Svend Støvlbæk.

Hampus’ har også afholdt tegnekonkurrencer for børn, der dystede om at få deres tegning bragt til virkelighed i træ og skruer. I februar blev seneste vinder 5-årige Armin med tegningen af en fantasi-fisk, der spiser mænd, og en af Hampus’ første sællerter byggede på en tegning, Svend Støvlbæks datter havde lavet.

- Vi arbejder med det skæve, det sjove og det overraskende. Der er ingen grund til, at alting skal se firkantet og retlinet ud, når verden i virkeligheden er langt mere organisk og interessant, siger den selvlærte legepladsdesigner.

Et 300 år gammelt egetræ måtte lade livet i forbindelse med udvidelsen af Ringsted-banen. Nu er træet blevet til ”Pipperen” til glæde for børn i Københavns Nordvestkvarter
Foto: Hampus

Og retlinet kan ingen beskylde Hampus’ univers for at være. En meget stor del ligner faktisk noget, der er udsprunget af krøllede barnehjerner, og Svend Støvlbæk arbejder bevidst med at skabe så få rette linjer og vinkler som muligt. Det er der en større mening med.

- Jeg har talt med flere fysioterapeuter om, hvordan man skaber de bedste udviklingsforudsætninger for børn, og det er ”skævt og kroget” meget bedre til end ”lige og autoCad-tegnet”, forklarer direktøren, der stadig har sine pædagogiske ambitioner i behold:

- Vores legepladser skal også inspirere børn til at tænke mere kreativt, og et brud med de normale omgivelser og måder at se ting på er rigtig godt for kreativiteten, lyder filosofien.

Klar til vækst og hele verden
I de første 15 år af Hampus’ levetid var væksten begrænset og størrelsen stabil, men i 2017 skete der noget.

- Vi indledte et samarbejde med en professionel forretningsudvikler, som gjorde det muligt for os at gå mere strategisk til værks. Potentialet har hele tiden været der, men nu har vi sat motor på, fortæller Svend Støvlbæk, der efter regnskabsåret 2017/18 kunne fremvise et spring i bruttofortjenesten på mere end 2 mio. kr. svarende til lige godt en ni-dobling.

Regnskabet for 2018/19 er på lige trapperne, og Svend Støvlbæk tør godt love, at der også i år er pæne vækstrater at finde. Ambitionen lyder for øjeblikket på en årlig omsætningsvækst på 50 pct., men målsætningen revideres en gang om året, for det er den slags, man gør, når man har fået en forretningsudvikler med ombord.

  I Nordnorge byggede Hampus en kæmpe legeplads ude midt i ingenting. I dag er Fabeløya en stor attraktion med mere end 20.000 besøgende om året
Foto: Hampus

Salget har Hampus skabt gennem målrettet opsøgende arbejde, og en del tid er gået med at opsnuse interessante parkprojekter rundt omkring i verden. Lige nu udgør det offentlige omkring 75 pct. af kunderne, men ambitionen er at øge andelen af salg til private aktører; allerhelst inden for oplevelsesindustrien, hvor de helt store budgetter findes. 

- Vi har idéer i en kategori, vi slet ikke har fået ført ud i livet endnu, siger Svend Støvlbæk, og fotografier fra Hampus’ farverige bagkatalog kan bevidne, at det siger ikke så lidt endda.  

For tiden er det legepladser til så forskellige steder som Frankrig, Chile og De Forenede Arabiske Emirater, der tager form på kontoret i Hillerød. Selve snedkeriet har Svend Støvlbæk for længst overladt til de professionelle. Nu koncentrerer han sig om at tegne de skæve gulve, tårne og tunneller, han håber, med tiden kan få børn i hele verden til at slingre lidt mere.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082