Byrødder frygter ny millionregning for skandaleramt byudviklingsprojekt
På et byrådsmøde d. 25. september besluttede byrådet endnu engang at igangsætte et udbud, der skal forsøge at få luft under det stort anlagte projekt.
Det skriver DR P4 Købehavn.
Efterfølgende udsendte partierne bag det nye udbud en pressemeddelelse, der udtrykte stor glæde over at kunne genudbyde projektet. I meddelelsen lagde borgmesterpartiet Venstre blandt andet vægt på, at der var balance i økonomien.
Men nu frygter flere partier og byrådsmedlemmer i kommunalbestyrelsen i Frederikssund Kommune, at økonomien kan ende med at gøre et stort indhug i kommunekassen.
- Jeg er meget utryg både ved økonomien, ved bæredygtigheden og ved den miljømæssige bæredygtighed, siger medlem af byrådet for Enhedslisten Pelle Andersen-Harrild til DR P4 København.
Hos De Konservative forudser Niels Martin Viuff, at udgifter til Vinge igen kan stikke af fra indtægterne, som det var tilfældet, da projektet faldt på gulvet første gang i slutningen af 2017.
- Jeg tror, det er et skønmaleri, der er lavet for, at mine byrådskollegaer skal hoppe på limpinden og stemme for det, siger Niels Martin Viuff til DR P4 København.
80 millioner over ti år
Forvaltningen har afvist at offentliggøre beregningerne af de økonomiske konsekvenser ved at videreføre projektet, som byrådet blev forelagt i forbindelse med vedtagelsen af de fremtidige planer.
På samme måde er byrådsmedlemmerne pålagt tavshedspligt i forhold til de konkrete forventede indtægter og udgifter.
Men ifølge notatet, hvor beregningerne optræder, som DR er i besiddelse af, skal Vingeprojektet tilføres omkring 80 mio. kr. over de næste ti år, hvis planerne realiseres.
Beløbet er modregnet de forventede indtægter fra salg af byggegrunde. Samtidig fremgår det flere steder i forvaltningens beregninger, som byrådspolitikerne har fået udleveret, at der er usikkerhed omkring udgifternes størrelse, og at flere kan kan støde til.
Politikere efterlyser åbenhed
Siden DR i slutningen af 2017 afslørede, at manglende indtægter fra Vinge betød, at der manglede et trecifret millionbeløb i kommunekassen, har specielt modstandere af projektet kritiseret forvaltningen for manglende åbenhed om projektets økonomi.
Det mener Enhedslistens Pelle Andersen-Harrild stadig, at der mangler og ser tilbageholdelsen af oplysningerne om de økonomiske konsekvenser som endnu et eksempel på den manglende åbenhed.
- En forudsætning for at lave en ny vellykket by er, at der er en bred diskussion i befolkningen om de her planer. Jo mere lukkethed der er, jo flere rygter opstår der. Jo mere åbenhed der er, jo bedre beslutninger kan vi træffe, siger han til DR P4 København.
En holdning som deles af den konservative Niels Martin Viuff.
- Jeg synes, det er helt urimeligt overfor borgerne i byen. Jeg kan slet ikke se, at det kan gøre nogen skade at dele de oplysninger. I sidste ende er det jo borgenes penge, det er jo ikke byrådets penge, siger Niels Martin Viuff til DR P4 København.
Ekspert: Forvaltningen kan have sine grunde
På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor forskningschef Roger Buch har fulgt Vingesagen siden starten, er der ros til forvaltningen for at have regnet på de økonomiske konsekvenser. Specielt hæfter Roger Buch sig ved, at der er lagt stor vægt på den usikkerhed omkring de fremtidige udgifter, der eksisterer.
- I tidligere faser har man jo set, at man har været meget mindre forbeholdne og meget mere jubeloptimistiske i forhold til, hvordan det her ville komme til at fungere, siger han til DR P4 København.
- Derfor synes jeg, at det er sundt og godt at se, at man er meget mere forsigtige, når man udtaler sig, men det er selvfølgelig også embedsmændenes måde at sikre sig mod, at man senere bliver kritiseret for at have været for optimistiske, siger Roger Buch til DR P4 København.
Den pointe bakkes op af Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, men han mener samtidig, at netop usikkerheden også bør føre til ekstra grundige overvejelser hos Frederikssund Kommune.
- Det betyder jo også, at man skal passe på med at bruge de tal, der ligger på bordet, til ret meget, fordi de illustrerer i virkeligheden, at der er en fantastisk usikkerhed omkring dem, så man kan ikke være sikker på, at de holder, når man kommer længere frem, siger Bent Greve til DR P4 København.
- Derfor er det i virkeligheden ikke noget særlig godt beslutningsgrundlag, lyder vurderingen fra Bent Greve til DR P4 København.
Kritikken af den manglende åbenhed, mener både Bent Greve og Roger Buch er berettiget i et projekt med Vinges historie, men samtidig kan kommunen også have sine grunde.
Ifølge forskningschef ved Danmarks medie- og journalisthøjskole, Roger Buch, kan der sagtens være forretningsmæssige overvejelser i forbindelse med det kommende udbud af byggeretter i Vinge, der gør, at man godt kan forstå, hvis kommunen forsøger at holde kortene tæt til kroppen.
- Hvis det nu blev besluttet i et forløb som det her, at kommunen ikke var villig til at bruge så mange penge som man i udgangspunktet have regnet med, så er det et meget negativt signal at sende ud til investorer, siger Roger Buch til DR P4 København.
Professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, Bent Greve mener også, at der kan være gode grunde til, at man holder de økonomiske detaljer internt i forbindelse med et udbud.
- Men man kan i hvert fald godt lægge frem, hvad man forventer at kommunen samlet skal bruge på projektet, siger Bent Greve til DR P4 København.
Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V) har ikke ønsket at stille op til interview. Han skriver i en mail til DR P4 København, at ”de forskellige tiltag og kommende udbud vil hver for sig blive fremlagt for økonomiudvalget og for byrådet, så vi kan tage stilling til økonomien mv. i hvert enkelt forslag.”
Borgmesteren forholder sig i mailen ikke til kritikken af manglende åbenhed om Vinge-projektets økonomi.