23948sdkhjf

Materialernes klimakamp i København

Træbyggeri brænder let og holder ikke til det danske klima. Beton udleder store mængder CO2 og fører til tung trafik i byen.

Argumenterne for og imod de enkelte materialer flyver frem og tilbage i den danske byggebranche, ikke mindst efter, at By & Havn annoncerede, at det nye Vejlandskvarter på Amager skulle bygges med træ. 

Det sort/hvide-materialesyn bør dog lægges på hylden, lyder det fra både Rambølls direktør Ib Enevoldsen og Mette Glavind direktør i Teknologisk Institut. 

Nej til kvoter
- Det nærmer sig en religionskrig. Der er ingen tvivl om, at det vil være en god idé at få mere træ ind i byggeriet. Men beton er uundværligt til blandt andet tunneler og fundamenter og kan være en smuk og holdbar løsning til både facader, gulve og vægge. Hvert materiale har sine fordele og ulemper. Vi skal basere vores beslutninger på fakta fremfor følelser, siger direktør i Teknologisk Institut Mette Glavind i en pressemeddelelse fra Building Green. 

Af samme grund er hun imod kvoter for træbyggeri, som flere politikere har foreslået. Rammekrav kan ifølge hende være med til at skabe konkurrence og fremme innovation, hvorimod udviklingen bliver sat i stå hos producenterne, hvis man fremmer et materiale fremfor et andet. 
Ib Enevoldsen ser gerne mere træ i byggeriet herhjemme. Men det skal ikke betyde farvel til beton som byggemateriale: 

- Vi kan bygge mere og højere med træ, end folk tror. Vi kan bygge 10 etager i træ og sagtens løse udfordringerne med brand fx ved at beklæde væggene indvendig med gips, der er stærkt brandhæmmende. Men det betyder ikke, at vi skal have træ alle vegne, siger han.

Ib Enevoldsen og Mette Glavind deltager begge i Materialernes Klimakamp, InnoBYGs debatpanel på Building Green, som bliver afviklet 30. - 31. oktober i Forum i København.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095