23948sdkhjf

Tirpitz-bagmænd sætter vestjyder til at styre nyt BIG-museum i sikkerhed

I udkanten af Aal plantage i Oksbøl, tæt på den tyske flygtningekirkegård, ligger en tom bygning i røde mursten. Bygningen fungerede som sygehus i den enorme flygtningelejr for tyske flygtninge efter 2. Verdenskrig, der fyldte plantagen fra 1945 til 1949. Det er her, at det kommende flygtningemuseum, Flugt, skal etableres. 

Det verdenskendte arkitektfirma, BIG – Bjarke Ingels Group, har tegnet tilbygningen til det tidligere sygehus. Tanken er, at tilbygningen, der bliver i cortenstål, skal knytte de to længer sammen til en spændende helhed. 

Bygherren er Vardemuseerne, der for nyligt åbnede det meget omtalte bunkermuseum Tirpitz. Et museum der også blev tegnet af BIG. 

NemByg skal forestå byggestyring og ingeniørrådgivning ved opførelse af det kommende museum, oplyser den vestjyske entreprenørvirksomhed på sin hjemmeside. Til ingeniørrådgivningen har firmaet tilknyttet det lokale ingeniørfirma Ingeniør’ne.  

Dobbelthed i selve byggeriet
Projektet består i en renovering af to eksisterende bygninger, der var hospital i flygtningelejren, samt en tilbygning, der skal huse ankomst, billettering, garderobe, butik med mere. De to eksisterende bygninger, der skal indeholde udstillinger, cafe, biograf og undervisningsfaciliteter, renoveres så de udvendigt kommer til at fremstå i det oprindelige udtryk.

BIGs tanker er ifølge Vardemuseernes beskrivelse af projektet, at en buet bygning er inspireret af lejrens historie: Udadtil vil den virke massiv og lukket, lige som flygtningelejren var for mange udenforstående. Indefra vil bygningen være lys, åben og imødekommende med en glasfacade da liv, lys og ikke mindst håb også var en stor del af historien.

Idéen fra museets side er, at udgangspunktet vil være de tyske flygtninge i Danmark i slutningen af 2. Verdenskrig, men der kommer også til at være fokus på flygtninge i andre perioder – ikke mindst i dag. Flugt skal være med til at sætte ansigt på flygtninge, der ofte bliver set som én stor masse, der skaber utryghed og usikkerhed. Flugt skal dog også belyse de udfordringer, som store grupper af flygtninge kan afføde. 

- Flugt skal dermed være Danmarks modigste museum. Museet skal give indsigt i et svært emne, lægge op til refleksion og være et sikkert sted for usikre ideer, skriver Vardemuseerne om projektet.

Den overordnede tidsplan for projektet er, at der projekteres frem til foråret 2020, som er dansk-tysk venskabsår, hvor spaden stikkes i jorden. Museet forventes åbnet i sommeren 2021. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.154