SE VIDEO: Dagens travleste fødselar
Hvis du tør, så kom med mig, sang Kim Larsen om Langebro og de mennesker han mødte netop der på strækningen mellem København og Amager. Og rigtigt mange mennesker har i årenes løb "turde" krydse Københavns Havn via den lange bro. På almindelige hverdage kører der cirka 58.600 køretøjer og 40.000 cykler over Langebro. Det vil sige næsten 100.000 trafikanter. Meget har ændret sig siden 1954, da København var en erhvervshavn, og broen er i mellemtiden blevet lidt af et klenodie. Broen er især kendt fra Gasolins sang fra 1972 "Langebro", der oprindeligt var en traditionel folkesang, som fik dansk tekst.
I dag er det præcis 65 år siden, at den nye Langebro, der er tegnet af Kaj Gottlob, blev taget i brug af Københavnerne for første gang, og i mere end 20 år har tekniker Søren Pedersen fra Kemp & Lauritzen passet broen.
Se videoen og kom med Søren ind i Langebros maskinrum:
Langebro – teknik og kultur
Langebro er en dobbeltfaget klapbro i København, der forbinder København og Amager.
Broen er oppe cirka en gang om ugen for at ”motionere” broen. Det er ikke tilladt at hæve broen i myldretiden mellem 7 og 9 og mellem 14 og 18 i hverdage. Her gælder den såkaldte ”spærretid”. Broen ejes af Københavns Kommune og har en frihøjde på 7 me- ter og en sejlvidde på 35 meter. Københavns Kommunens Teknik- og Miljøforvaltning er ansvarlig for drift og vedligeholdelse af broen, der blandt andet bliver serviceret af Kemp & Lauritzen, som varetager arbejdet med broens elektriske installationer. Broen er især kendt for at have lagt navn til den kendte Gasolin-sang, som handler om skæbner set på broen. Broen er også kendt fra Olsen Banden-filmen ”Sidste Bedrifter” fra 1974, hvor det lykkes Egon, Kjeld og Benny at røve diamanterne fra en særlig transport på Langebro. I 1995 udgav Bjarne Reuter desuden en roman med titlen Langebro. |
Artiklen er en del af temaet Video & billedserier.