Festool
Hos Jeppe lægger støvet sig aldrig
Det er jo et spørgsmål om at passe godt på sig selv og sine medarbejdere, og det gør man ikke, hvis man får støv ned i lungerne hver dag. I et værksted 25 kilometer syd for Aarhus står Jeppe Sig og lægger sidste hånd på en skabslåge til et egetræskøkken. Jeppe er snedker og ejer SIG Kökken, der producerer speciallavede køkkener. For ham er det altafgørende, at han selv og medarbejderne går rundt i et støvfrit arbejdsmiljø – hver eneste dag. Så kan han nemlig også være noget for sin familie og fortsat arbejde med det, han elsker om 20 år.
Støv skal fjernes ved kilden
Det er absolut ikke ny viden, at støv på arbejdspladsen er skadeligt for helbredet, og det er særligt lungerne, det går ud over, hvis man som håndværker ikke prioriterer et støvfrit arbejdsmiljø. Ifølge BFA, Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg, dør omkring 300 danskere hvert år af støvskader i kroppen. BFA har nogle helt klare retningslinjer for, hvor meget støv der må være på arbejdspladsen, og de kan kun overholdes, hvis man investerer i udsugning, der fjerner støvet ved kilden. I værkstedet hos SIG Kökken ser man flere steder, at der står professionelle støvsugere fra Festool, der kobles på værktøjet, når det tages i brug – på denne måde fjernes støvet nemlig ved kilden, og ikke lægger sig som et tykt lag i værkstedet. Ikke nok med at vi passer godt på os selv og hinanden med den rigtige udsugning, så får vi faktisk også et pænere slutprodukt, der virkelig kan matche den kvalitet, vi står for. Og når man bruger mange tusinde kroner på kvalitetsværktøj, er det også værd at bemærke, at det faktisk også holder længere, hvis man undgår unødigt støv på byggepladsen eller i værkstedet, siger Jeppe Sig.
Udsugningen er vigtig både ude og inde
Det opleves desværre ofte, at håndværkere ikke altid er opmærksomme på, hvornår udsugningen skal kobles på værktøjet. Vi render jo rundt indenfor hele dagen i værkstedet, og vi vil lynhurtigt mærke, hvis ikke støvsugeren var koblet på værktøjet. Men hvis man arbejder udenfor – som mange danske håndværkere gør – kan det være svært at mærke, at støvet faktisk er til fare for én. Men det er det, for når du står lænet ind over en maskine, der er i gang med at skære træ, så får du alt støvet lige i hovedet og ned i lungerne – også når man arbejder udendørs, fortæller Jeppe Sig. Der findes tre forskellige støvklasser, som er godkendt efter den europæiske norm: L, M og H. BFA og Arbejdstilsynet anbefaler at man anvender udsugning, som er godkendt til det materiale manarbejder med.
Så slemt er det nok heller ikke, eller hvad?
I det østjyske værksted er der ikke meget, der er overladt til tilfældighederne. Og det er værktøjet og udsugningen heller ikke. For Jeppe betyder det nemlig meget, at værkstedet er optimalt at arbejde i, så han selv og medarbejderne ikke får helbredmæssige problemer i fremtiden: Det er jo et spørgsmål om at passe godt på sig selv og sine medarbejdere, og det gør man ikke, hvis man får støv ned i lungerne hver dag. Der er garanteret rigtig mange håndværkere, som tænker ”ja, ja, så slemt er det nok heller ikke at arbejde i støv”, men mine medarbejdere og jeg kan mærke en betydelig forskel, når vi kobler udsugningen på værktøjet – og det gør vi heldigvis hver eneste dag, fortæller Jeppe Sig. I værkstedet, hvor der dagligt arbejdes med forskellige træsorter, er det tydeligt at se, at sikkerheden er i top. Så Jeppe også kan lege med hunden og børnene i fremtiden…
Bag om Festool
|